Αναβάθμιση προβλέψεων από την ΙΕΑ

Ο OPEC θα προχωρήσει σε διπλάσια εκ της αρχικώς εκτιμώμενης αύξηση της ημερήσιας παραγωγής του, λόγω της αντίστοιχης πορείας που θα ακολουθήσουν οι παραγωγές Ιράν και Ιράκ, όπως εκτίμησε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

Σύμφωνα με την ΙΕΑ η παραγωγή του πετρελαϊκού καρτέλ θα αυξηθεί κατά 1,96 εκατ. βαρέλια ημερησίως μεταξύ 2016 και 2022, με το 1/3 της αύξησης να προέρχεται από το Ιράκ. Στην προηγούμενη έκθεσή του ο διεθνής οργανισμός είχε εκτιμήσει ότι η αύξηση θα έφθανε στα 800.000 βαρέλια ημερησίως μεταξύ

2015 και 2021.

Αν και ο OPEC φέτος προχωρά σε μείωση της παραγωγής του, προκειμένου να στηρίξει τις πετρελαϊκές τιμές, φροντίζει να έχει το βλέμμα στραμμένο και στο μέλλον, ούτως ώστε να μπορεί να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να καλύψει αύξηση των διεθνών αναγκών.

«Το καρτέλ αυξάνει την παραγωγική του ικανότητα, ακόμη και εάν προχωρά σε μείωση της παραγωγής του το 2017, προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη αύξηση της ζήτησης», εκτιμά η ΙΕΑ.

Το Ιράκ θα διατηρήσει τη θέση του ως ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του OPEC, προσθέτοντας 700.000 βαρέλια στην ημερήσια παραγωγή του, η οποία έως το 2022 θα φθάσει στα 5,4 εκατ. βαρέλια. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης θα προέλθει από πετρελαιοπηγές που βρίσκονται στις νότιες περιοχές της χώρας, τις οποίες εκμεταλλεύονται κορυφαίες πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η Royal Dutch Shell.

Το Ιράν θα αυξήσει την ημερήσια παραγωγή του κατά 400.000 βαρέλια, η οποία θα φθάσει στα 4,15 εκατ. το 2022, σύμφωνα πάντα με την ΙΕΑ.

Σε πορεία ανάκαμψης θα είναι και η προμήθεια πετρελαίου από τις χώρες εκτός OPEC, αρχής γενομένης από το 2018. Η ζήτηση για το πετρέλαιο παραγωγής OPEC θα φθάσει στα 33 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα