Αναλυτές: Η αισιοδοξία για το πετρέλαιο μπορεί να σβήσει στις αρχές του 2018

Μικρή πιθανότητα να διευρύνουν τα κέρδη τους οι τιμές του πετρελαίου κατά το α' τρίμηνο του 2018, «βλέπουν» στρατηγικοί αναλυτές της αγοράς ενέργειας που μίλησαν στο CNBC.

Όπως εξηγούν, η προοπτική αύξησης της παραγωγής αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου, οι συμπιεσμένες κινήσεις των τιμών και τα αυξανόμενα γεωπολιτικά ρίσκα, είναι πιθανό

να σταματήσουν ένα ράλι των τιμών στις αρχές του 2018, αναφέρουν.

Αρκετά απαισιόδοξος για τις πετρελαϊκές τιμές το επόμενο τρίμηνο δηλώνει ο Harry Colvin,δ/ντής και οικονομολόγος της Longview Economics.

«Αν και θα μπορούσαμε εύκολα να δούμε μια κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, ελλείψει αυτού, η αισιοδοξία είναι ίσως άστοχη για ένα διάστημα έως και έξι μήνες από σήμερα ... Όλοι φαίνεται να αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο το πετρέλαιο αυτή τη στιγμή και ΄ταν συμβεί αυτό, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», είπε.

Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν κατά το 1/3 της αξίας τους έναντι των χαμηλών του περασμένου Ιουνίου. Τα κέρδη οφείλονται εν πολλοίς στη μείωση της παγκόσμιας προμήθειας πετρελαίου λόγω της συμφωνίας των χωρών του ΟΠΕΚ και μη μελών του ΟΠΕΚ στις αρχές του έτους για μείωση της παραγωγής.

Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, η δέσμευση του ΟΠΕΚ για ισχυρότερη δέσμευση να επεκτείνει τις περικοπές παραγωγής μέχρι το 2018 πιθανότατα θα στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου το 2018.

Η αμερικανική τράπεζα την πρόβλεψής της για την τιμή του μπρεντ το 2018 στα 62 δολ/βαρέλι και για το WTI στα 57,50 δολ/βαρέλι, από 58 δολάρια το βαρέλι και 55 δολάρια το βαρέλι αντίστοιχα.

Τους τελευταίους μήνες, οι παραγωγοί σχιστολίθου στις ΗΠΑ εξέπληξαν την αγορά με τον ρυθμό που αύξησαν την παραγωγή τους τα τελευταία χρόνια, η οποία αντιπροσωπεύει συνολικά σχεδόν τα δύο τρίτα της υπάρχουσας παραγωγής στη χώρα, καθώς οι ΗΠΑ δεν συμμετέχουν στην παγκόσμια προσπάθεια για μείωση των επιπέδων παραγωγής πετρελαίου.

Ο Colvin δήλωσε ότι θα είναι "εύκολο" για το πετρέλαιο να φτάσει τα 50 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου, πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν θα αποτελούσε έκπληξη και η πτώση του στα 45 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με τον Chris Main, της Citi, η τελευταία συμφωνία του ΟΠΕΚ έμοιαζε ουσιαστικά με «φρένο στη μεταβλητότητα». Παρά το γεγονός ότι αναμένει πως τα θεμελιώδη μεγέθη θα συνεχίσουν να στηρίζουν την αγορά, προβλέπει ότι οι τιμές του μαύρου χρυσού θα υποχωρήσουν ξανά γύρω στα 57 δολ/βαρέλι μέχρι τα τέλη του α' τριμήνου και, όπως αναφέρει, κάτι τέτοιο θα ενισχύσει σίγουρα τη βούληση των Σαουδαράβων για συνέχιση της μείωσης της παραγωγής..

Keywords
Τυχαία Θέματα