Αν. Ανδρεάδης (ΣΕΤΕ): Τα τουριστικά έσοδα μπορούν να φθάσουν στα 14,5 δισ.

Τα τουριστικά έσοδα μπορούν να ενισχυθούν έως και 9% φέτος, βοηθώντας την ελληνική οικονομία να επιστρέψει στην ανάπτυξη, αλλά την ίδια στιγμή κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις πολιτικές εξελίξεις και φυσικά τις συνέπειές τους, όπως εκτίμησε ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος ΣΕΤΕ, σε δηλώσεις του στο Reuters.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη τα τουριστικά έσοδα μπορούν να φθάσουν φέτος στα 14,5 δισ. ευρώ, από 13,2 δισ. ευρώ (με πτώση 6,4%) που άγγιξαν το 2016. Οι αφίξεις

τουριστών εκτιμάται ότι θα φθάσουν στα 27 εκατ. από 25 εκατ. πέρυσι.

«Μπορεί να υπάρξει rebound μεταξύ 14,2 και 14,5 δισ. ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε ετήσια αύξηση 9%» τόνισε ο κ. Ανδρεάδης και προσέθεσε «αλλά θα πρέπει να επικρατήσουν συγκεκριμένες συνθήκες για να επαληθευθεί αυτή η πρόβλεψη».

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ προβλέπει ότι θα υπάρξει μείωση στις κρουαζιέρες -οι τουρίστες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα μέσω αυτού του «μέσου» το 2016 έφθασαν στα 2,5 εκατ. - εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως στην Τουρκία.

«Η κατάσταση στην Τουρκία είναι, πλέον, απρόβλεπτη. Μετά τον Απρίλιο (σ.σ.: λόγω του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί στη χώρα), η ένταση, το πιθανότερο, θα εκτονωθεί», προσέθεσε ο κ. Ανδρεάδης.

Διευκρίνισε ότι το προσφυγικό πρόβλημα αποτέλεσε μία από τις αιτίες που ανάγκασε αρκετές τουριστικές επιχειρήσεις να μειώσουν τις τιμές τους και ως εκ τούτου να υπάρξει περιορισμός στα κέρδη τους, παρά το επίπεδο-ρεκόρ στο οποίο έφθασαν οι αφίξεις.

Ο ΣΕΤΕ αναμένει αύξηση στις αφίξεις φέτος κατά δύο εκατ. καθώς «η εικόνα Τουρκίας και Αιγύπτου (σ.σ.: ως τουριστικούς προορισμούς) δεν έχει βελτιωθεί, ενώ η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός, την ίδια ώρα που η Ισπανία αυξάνει τις τιμές. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες στις καλύτερες τιμές».

Όπως είναι φυσικό ο κ. Ανδρεάδης ερωτήθηκε από το Reuters και για το θέμα της αξιολόγησης και των συνεχών διαπραγματεύσεων, που έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο το φόβο να ξεσπάσει μία νέα ελληνική κρίση. Αναφερόμενος στην επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα τόνισε ότι «αποτελεί μία πρώτη κίνηση αλλά δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία. Υπάρχει κίνδυνος, εάν δεν υπάρξει ένα «happy end» να πληγούν τόσο η ζήτηση όσο και οι αφίξεις τουριστών».

Keywords
Τυχαία Θέματα