Άλμα για τον χρυσό μετά την απόφαση της Fed – Είναι όμως το ράλι αληθινό;

Οι τιμές του χρυσού εκτοξεύθηκαν κατά 2,2% στην Ασία μετά την απόφαση της Fed να μην αυξήσει τα επιτόκια, γεγονός που απέτρεψε την περαιτέρω ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου.

Σήμερα, η άνοδος για το πολύτιμο μέταλλο είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς λίγο νωρίτερα άγγιξε σχεδόν το 3%, φθάνοντας στα 1.266.6 δολάρια/ουγγιά.

Όσο περισσότερο καθυστερεί να «πυροβολήσει» η Fed, τόσο το καλύτερο για τον χρυσό που είναι ένα εμπόρευμα βαθιά εξαρτημένο από τα χρηματιστήρια. Μια ανοδική κίνηση για

το ευρώ και μια πτώση των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα, βοηθούν την ανοδική πορεία του χρυσού. Μετά την αύξηση της νομισματικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα, το ευρώ ενισχύθηκε στο 1,12 από 1,10 έναντι του δολαρίου.

Επιπλέον, ο χρυσός έχει ήδη ενισχυθεί πάνω από 200 δολ. η ουγγιά από τα χαμηλά του περασμένου Δεκεμβρίου.

Ενδεικτικά, η SPDR Gold Trust έχει κάνει ράλι 20% φέτος, ενώ πραγματική εκτόξευση 52% είχαμε για τη Market Vectors Gold Miners ETF. Η Barrick Gold υπερδιπλασιάστηκε, ενώ άνοδο 53% είχε και η μετοχή της Newmont Mining.
Είναι όμως αυτό το ράλι αληθινό; Θα έχει διάρκεια ή μήπως ο χρυσός έχει ήδη χτυπήσει «ταβάνι»;

Αναλυτές αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για αξιόπιστη και σοβαρή τάση, αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά στη ζήτηση. Η Ινδία που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής χρυσού, έχει εν πολλοίς αποσυρθεί από την εν λόγω αγορά. Ο αναλυτής της HSBC, James Steel,, έδωσε όλες τις λεπτομέρειες:

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, οι εισαγωγές ράβδων χρυσού τον Φεβρουάριο στη Ινδία ήταν 23,8 τόνοι – μείωση 61% από τον Ιανουάριο. Είναι η χαμηλότερη μηνιαία εισδοχή που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της Ινδίας. Παράλληλα, εξακολουθεί να υπάρχει μια απότομη έκπτωση για φυσικό χρυσό στην Ινδία σε σχέση με τις διεθνείς τιμές, της τάξης των 30 δολαρίων / ουγκιά. Αυτό δείχνει την αδυναμία της εγχώριας ζήτησης αλλά και τη χαμηλή διάθεση για εισαγωγές. Πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι διανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα απεργίας των κοσμηματοπωλών της χώρας, που αντιδρούν στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για επιβολή φόρου 1% επί των πωλήσεων.

Αυτό το βάρος έρχεται να προστεθεί στον φόρο εισαγωγής 10% που έφερε η κυβέρνηση το 2014».
Αμφιβολίες για το ράλι του χρυσού εκφράζεται και σε άρθρο του CNBC που αναφέρει ότι οι επενδυτές χρυσού θα πρέπει να φοβούνται παρά-πάρα πολύ.

Όπως σημειώνει, δεν χρειάζεται να είναι κανείς τεχνικός αναλυτής για να καταλάβει ότι ακόμα ένα μεγάλο ξεπούλημα στον χρυσό παραμονεύει στη γωνία. Ο χρυσός έχει την παράδοση να είναι ένα trade του όλα ή τίποτα. Το γεγονός ότι άρπαξαν 7,5 δισ. δολ. σε ETF χρυσού φέτος είναι ένα σημάδι ότι αναμένεται μια στροφή προς το χειρότερο, όπως είχε συμβεί το 2011, σημειώνει το άρθρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα