«Άλμα» για τα πορτογαλικά ομόλογα εν μέσω αισιοδοξίας για την αξιολόγηση της DBRS

Τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούνιο κατέγραψαν σήμερα τα πορτογαλικά ομόλογα, μετά την δήλωση του υπουργού Οικονομικών, ότι ο οίκος αξιολόγησης DBRS έχει αξιολογήσει θετικά τις δημοσιονομικές προσπάθειες της Πορτογαλίας, ενισχύοντας έτσι την πεποίθηση της Λισαβόνας ότι θα κρατήσει τον επενδυτικό βαθμό που χρειάζεται για να παραμείνει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

«Άκουσα πολύ θετικά σχόλια. Βασικά η θέση τους είναι ότι νιώθουν άνετα με τη δημοσιονομική μας θέση, την οποία χαρακτηρίζουν πολύ ισχυρή.

Φυσικά, οι προσδοκίες μας είναι ότι δεν θα αλλάξουν την επενδυτική βαθμίδα που ήδη έχουμε» είπε χαρακτηριστικά ο Mario Centeno σε συνέντευξή του στην Ουάσινγκτον.

Η επενδυτική βαθμίδα που δίνει ο οίκος DBRS είναι η μόνη που κρατά τα πορτογαλικά ομόλογα στο QE της ΕΚΤ. Ο οίκος πρόκειται να αναθεωρήσει την Πορτογαλία στις 21 Οκτωβρίου, μια εβδομάδα μετά τον προϋπολογισμό του 2017.

Το πορτογαλικό χρέος έχει βαθμολογηθεί ως junk από τις Fitch Ratings, Moody's Investors Service και S&P Global Ratings.

«Τα πορτογαλικά ομόλογα υποαπέδιδαν τις τελευταίες εβδομάδες και τώρα δέχονται στήριξη από τα νέα αυτά. Βλέπουμε τον προϋπολογισμό που αναμένεται να βγει την Παρασκευή, φαίνεται ότι θα είναι εντάξει, κι αυτό θα ενισχύσει την άποψη ότι ο οίκος δεν θα υποβαθμίσει τα ομόλογα» σχολιάζει ο Arne Lohmann Rasmussen, επικεφαλής έρευνας σταθερού εισοδήματος στην Danske Bank A/S στην Κοπεγχάγη.

Η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς υποχώρησε κατά 14 μονάδες βάσης στο 3,44%, καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση από τις 28 Ιουνίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα