Επιμένει ο Τσίπρας: Το Δεκέμβριο θα ληφθούν αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους

Την πεποίθηση του ότι το Δεκέμβριο θα αποφασιστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες του πρώτου Ευρω-Αραβικού Συνεδρίου ("EU-Arab World Summit-Partners for Growth and Development") στο οποίο απηύθηνε κάλεσμα για επενδύσεις στη χώρα μας.

«Αποδείξαμε ότι υπάρχει μεταρρυθμιστική βούληση στην Ελλάδα», επισήμανε ο πρωθυπουργός επικαλούμενος την ολοκλήρωση της

πρώτης αξιολόγησης. Ωστόσο τόνισε πως «οι μεταρρυθμίσεις από μόνες τους δεν είναι ικανές για την ανάπτυξη» και χαρακτήρισε ως «ανασταλτικό παράγοντα το ύψος του χρέους». Γι αυτό, όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας «συμφωνήσαμε ότι οι παρεμβάσεις θα συνοδευτούν και από μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Οι εταίροι μας δεσμεύθηκαν για κάτι τέτοιο. Και σήμερα είμαστε στο σημείο που οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν. Το Δεκέμβριο θα αποφασιστούν τα άμεσα μέτρα για το χρέος και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα όπως για και το ύψος των πρωτογενων πλεονασμάτων απ' το 2018 και μετά», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Όπως σημείωσε με αυτό τον τρόπο θα ανοίξει ο δρόμος για ένταξη της χώρας στο QE, «ένα σημαντικό βήμα για επιστροφή στις αγορές, που πρέπει να προετοιμαστεί σωστά, αλλά και για την οριστική απεμπλοκή της Ελλάδας απ' τις δανειακές συμβάσεις που συνοδεύουν ένα μνημόνιο», είπε ο κ. Τσίπρας.

Μάλιστα υπογράμμισε πως «αυτά είναι βήματα απαραίτητα για την επίτευξη των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης».

Σημείωσε δε πως το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 θα συμβάλλει στην απελευθέρωση πόρων και στην τόνωση των δημοσίων επενδύσεων.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας «το μεγάλο στοίχημα είναι να μπει μπροστά η μηχανή της ελληνικής οικονομίας απαλλαγμένη από τις παθογένειες και τα λάθη του παρελθόντος. Χρειάζονται τομές, αλλά και στροφή της δημόσιας συζήτησης στις πραγματικές ανάγκες και όχι μόνο στα δημοσιονομικά».

Όπως είπε μάλιστα «πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε πιο σημαντικό στη χώρα το υπουργείο των Οικονομικών αλλά το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης». Όπως είπε δε «η Ελλάδα πρέπει να γίνει ελκυστική χώρα για να έρθουν ξένοι επενδυτές. Και είναι τεράστιες οι δυνατότητες που έχει η Ελλάδα και τεράστιες ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει στους επενδυτές».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας, ως «γέφυρα» και «σταυροδρόμι» ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, αλλά και τις «τεράστιες δυνατότητες» για επενδύσεις αμοιβαία επωφελών που προσφέρει η χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ενώπιον εκπροσώπων κυβερνήσεων και υψηλών αξιωματούχων αραβικών κρατών και της ΕΕ, μελών της ελληνικής κυβέρνησης, εκπροσώπων Οργανισμών, 10 Επιμελητηρίων, 15 επενδυτικών funds, 40 εταιρειών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τον αραβικό κόσμο, ο Έλληνας πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα για να τεθούν από κοινού οι βάσεις για το νέο όραμα για της ελληνοαραβικές και ευρωαραβικές σχέσεις:

«Θέλω να σας καλέσω να συνειδητοποιήσετε την καμπή στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά και να αξιοποιήσετε τη μεγάλη αλλαγή που συντελείται στην Ελλάδα. Προκειμένου να θέσουμε μαζί τις βάσεις για ένα νέο όραμα ελληνοαραβικής και ευρωαραβικής οικονομικής συνεργασίας».

Τόνισε ότι «η Ελλάδα ήταν πάντα η γέφυρα, το σταυροδρόμι των πολιτισμών, ανάμεσα σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή και θα παραμείνει», για να υπογραμμίσει ότι «πλέον μπορεί να είναι και η γέφυρα της οικονομικής, εμπορικής συνεργασίας».

«Τα αποτελέσματα», είπε, «θα είναι αμοιβαία επωφελή και για την Ελλάδα και για τον αραβικό κόσμο και τις επιχειρήσεις σας, κυρίως, όμως, για το μεγάλο όραμα της ειρήνης και της σταθερότητας στην εύθραυστη περιοχή».

Keywords
Τυχαία Θέματα