«Άλμα» για το χρηματιστήριο της Αιγύπτου μετά την υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας

Την υποτίμηση του νομίσματός της, μέσω της απομάκρυνσης των περιορισμών, επέτρεψε η Τράπεζα της Αιγύπτου, ανακοινώνοντας μια σειρά από μέτρα για την σταθεροποίηση της οικονομίας και την εξασφάλιση δανείου 12 δισ. δολ. από το ΔΝΤ.

«Πήραμε την απόφαση να κινηθούμε άμεσα προς την απελευθέρωση της ισοτιμίας

με το δολάριο ώστε να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η τράπεζα.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης το χρηματιστήριο της χώρας «εκτοξεύτηκε» κατά 8%.

Η κεντρική τράπεζα έχει θέσει την ισοτιμία αιγυπτιακής λίρας/δολαρίου στο 13 προς 1, με ένα περιθώριο 10% προς τα πάνω και προς τα κάτω, μέχρι το μεσημέρι και στη συνέχεια θα απομακρύνει τους περιορισμούς, σύμφωνα με δύο τραπεζίτες που επικαλείται το Bloomberg.

Η αιγυπτιακή λίρα έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά στην μαύρη αγορά και έχει υποτιμηθεί έως και στο 18 έναντι του δολαρίου σύμφωνα με το Bloomberg.

Μεταξύ των αλλαγών που ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα ήταν η αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 300 μονάδες βάσης.

Οι κινήσεις αυτές φέρνουν πιο κοντά το δάνειο των 12 δισ. δολ. που ελπίζει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση της Αιγύπτου από το ΔΝΤ. Τα οικονομικά προβλήματα της χώρας έχουν βρεθεί τον τελευταίο καιρό στο επίκεντρο των αγορών.

«Περιμέναμε την κίνηση εδώ και πολύ καιρό, είναι πολύ θετικό που έγινε. Περιμένουμε μεγάλο ενδιαφέρον για τον Αίγυπτο, είναι μια τεράστια οικονομία που βρισκόταν σε αναμονή εδώ και χρόνια» σχολιάζει ο Rami Sidani, επικεφαλής επενδύσεων για τις αναδυόμενες αγορές στην Schroders Plc.

Keywords
Τυχαία Θέματα