Αλ. Στουμπ: Ελλάδα και θεσμοί θα κατορθώσουν να συμφωνήσουν

Στόχος να μην επαναληφθεί η κρίση που βίωσε Ελλάδα και Ευρωζώνη τον Ιούλιο του 2015

Η Ελλάδα και οι πιστωτές της πλησιάζουν σε μία συμφωνία μέσω της οποίας θα εκταμιευθεί νέα βοήθεια και παράλληλα θα υποχωρήσουν οι φόβοι ότι η χώρα μπορεί να εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη, όπως υποστηρίζει ο υπουργός οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ.

Οι

επικεφαλής των ΔΝΤ, Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM θα βρεθούν στην Ελλάδα την Τρίτη, προκειμένου να συζητήσουν πως η χώρα θα κλείσει το δημοσιονομικό της κενό, σύμφωνα με τρεις πηγές πολύ κοντά στις διαπραγματεύσεις. Αυτό μπορεί να ανοίξει τον δρόμο ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ένα προαπαιτούμενο προκειμένου να εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους.

«Το τελευταίο που χρειάζεται είναι μία παράταση της κρίσης την οποία βιώσαμε τον Ιούλιο», υποστήριξε ο κ. Στουμπ.

Τόνισε ότι το ΔΝΤ διατηρεί μία σκληρή στάση για το τι πρέπει να πράξει η Ελλάδα προκειμένου να εκταμιευθεί η νέα δόση, ενώ η Κομισιόν είναι ελαφρώς πιο ήπια.

Ελλάδα και πιστωτές έχουν αντίθετες απόψεις για το πως μπορεί να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, κάτι το οποίο ορίζεται στο νέο μνημόνιο. Κάθε καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης απειλεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη στενότητα την οικονομία, σε μία περίοδο που καραδοκεί η ανθρωπιστική κρίση λόγω της κλιμάκωσης των προσφυγικών ροών, των μεγαλύτερων μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα