Ακραίες εκτιμήσεις της Exxon για τη ζήτηση πετρελαίου ως το 2040

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τις αλλαγές κλίματος, είναι πιθανό η ζήτηση για πετρέλαιο να μειωθεί κατά 20% ως το 2040, εκτιμά η Exxon Mobil σε report της για τις μελλοντικές τάσεις.

Ωστόσο σε ξεχωριστό outlook η ίδια εταιρεία εκτιμά ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι η

αύξηση της ζήτησης κατά 20%.

Το παράξενο είναι πως και οι δυο εκθέσεις δημοσιοποιήθηκαν την ίδια μέρα, ήτοι την Παρασκευή. Ποια θα πρέπει να πιστέψουμε; διερωτάται το Bloomberg.

Η πρώτη έκθεση εκπονήθηκε κατόπιν αιτήματος των μετόχων της την περσινή χρονιά που ζήτησαν από την Exxon να δημοσιοποιήσει τα ρίσκα που θα αντιμετωπίσει αν ο πλανήτης πετύχει τον στόχο μείωσης των εκπομπών ρύπων ώστε να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη σε 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής.

Η δεύτερη έκθεση αποτελεί τον οδηγό της εταιρείας αναζήτησης πετρελαίου του Τέξας, Irving, που τη βοηθά να λαμβάνει επενδυτικές αποφάσεις αξίας πολλών δισ. δολαρίων.

Και στις δυο περιπτώσεις πάντως, οι συντάκτες των εκθέσεων επισημαίνουν ότι ο πλανήτης θα χρειαστεί να επενδύσει τρισεκατομμύρια δολάρια σε ορυκτά καύσιμα για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες για τις επόμενες δυο δεκαετίες.

Το outlook της επιχείρησης είναι ασφαλώς πιο αισιόδοξο: τα ευρήματά του δείχνουν ότι πετρέλαιο και φυσικό αέριο καλύπτουν ακόμα το 55% των ενεργειακών αναγκών έως το 2040, με το πετρέλαιο να συνεισφέρει το μεγαλύτερο ποσοστό. Ο άνθρακας αναμένεται να υποχωρήσει σε λιγότερο από το 30% το 2040 από 40% το 2016.

Τα ηλεκτρικά και τα υβριδικά οχήματα θα προσεγγίσουν το 40% στο σύνολο των πωλήσεων ελαφρών οχημάτων μέχρι το 2040, έναντι 3% το 2016, αναφέρεται επίσης.

Από την άλλη, η έκθεση για την αλλαγή κλίματος αναφέρει πως η ζήτηση για πετρέλαιο θα υποχωρήσει στα 78 εκατ. βαρέλια ημερησίως ως το 2040, σε ένα σενάριο όπου η θερμοκρασία της γης δεν θα ανέβει πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, έως το 2100.

Και οι δυο εκθέσεις δείχνουν ότι η ζήτηση για φυσικό αέριο θα ενισχυθεί σημαντικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα