Αυξάνονται στο 32% οι πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων από τη Fed τον Σεπτέμβριο

Οι επενδυτές αναμένουν 1 στις 3 πιθανότητες να αυξηθούν τα επιτόκια τον επόμενο μήνα. Με την επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, να προχωρά σε επίσημες ανακοινώσεις την Παρασκευή, όλο και περισσότερα στελέχη προσθέτουν, δημόσια, τις φωνές τους όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα.

Οι... υπαινισσόμενες πιθανότητες έχουν αυξηθεί στο 32%, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με το ανάλογο πριν από δύο εβδομάδες. Αναφορικά, η πιθανότητα βρισκόταν στο

0% πριν γίνει το δημοψήφισμα του Brexit τον Ιούνιο. Τα διετή ομόλογα, τα οποία είναι και πιο "ευαίσθητα" σε σχέση με τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, επέδειξαν άνοδο για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα μετά τις δηλώσεις των προέδρων της Fed του Kansas City και του Dallas οι οποίοι υπογράμμισαν πως τα υψηλότερα επιτόκια αποτελούν μία ολοένα και σοφότερη επιλογή.

Η απόδοση του διετούς ομολόγου έχει αυξηθεί κατά τρεις μονάδες βάσεως, 0,03%, στο 0,78%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Το spread των διετών και τριαντακονταετών ομολόγων βρίσκεται, σχεδόν, στο μικρότερο σημείο του από το 2007.

Το θέμα της ομιλίας της Janet Yellen είναι επίσημα το "The Federal Reserve's Monetary Policy Toolkit", το οποίο θα υπογραμμίσει τις δυσκολίες και τα εμπόδια που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κεντρική τράπεζα σε μία περίοδο χλιαρής ανάπτυξης και χαμηλοπληθωρισμού. Οι επενδυτές θα ακούσουν λέξη προς λέξη τις δηλώσεις της ισχυρής κυρίας της οικονομίας των ΗΠΑ έτσι ώστε να αποκωδικοποιήσουν τυχόν αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του χρόνου, ιδιαίτερα όσον αφορά την επόμενη συνάντηση της Fed 20-21 Σεπτεμβρίου.

Την περασμένη δεκαετία, το Jackson Hole αποτέλεσε μεγάλη επιρροή για τις αγορές μόνο το 2010 όταν ο πρώην επικεφαλής της τράπεζας Ben Bernanke είχε ανακοινώσει σχέδια QE (ποσοτικής χαλάρωσης).

Keywords
Τυχαία Θέματα