Ιαπωνία: Ζημιές ¥5,2 τρισ. εμφάνισε το συνταξιοδοτικό ταμείο λόγω πτώσης των μετοχών και ενίσχυσης του γεν

Ζημιές 52 δισ. δολ. (5,2 τρισ. γεν) εμφάνισε το προηγούμενο τρίμηνο το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο στον κόσμο, αυτό της Ιαπωνίας, καθώς οι μετοχές υποχώρησαν και το γεν ενισχύθηκε, διαγράφοντας έτσι, όλα τα επενδυτικά κέρδη που είχε αποκομίσει.

Συγκεκριμένα, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Ιαπωνίας έχασε επενδύσεις 3,9% το β' τρίμηνο, χάνοντας περιουσιακά στοιχεία ύψους 129,7 τρισ. γεν.

Η «χασούρα» αυτή

στην ουσία διαγράφει αποδόσεις 4,1 τρισ. γεν από την αγορά συναλλάγματος που αποκόμισε το ταμείο τα τελευταία έξι τρίμηνα, από τον Οκτώβριο του 2014.

Το ταμείο είχε καταφέρει να επωφεληθεί από τις επενδύσεις του στις ιαπωνικές μετοχές και το γεν, ωστόσο, όταν η αγορά «γύρισε» έχασε τα κέρδη του ενώ και η ενίσχυση του γεν μείωσε την αξία των εξωχώριων περιουσιακών του στοιχείων.

Ωστόσο, πολλοί αναλυτές δεν ανησυχούν.

«Εφόσον οι επενδύσεις του ταμείου είναι συνδεδεμένες με τις κινήσεις της αγοράς ήταν λογικό να γίνει κάτι τέτοιο και δεν υπάρχει κανένας λόγος να βλέπουμε την κατάσταση βραχυπρόθεσμα» υποστηρίζει ο Ayako Sera, αναλυτής αγορών για την Sumitomo Mitsui Trust Bank Ltd.

«Το ταμείο είναι τόσο μεγάλο γι' αυτό και οι ζημιές φαίνονται τόσο μεγάλες, αλλά απλώς αντικατοπτρίζουν την αγορά».

Keywords
Τυχαία Θέματα