Αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες: Θα επιστρέφουν την έκπτωση και για τις εισφορές υπέρ υγείας

Σε «ασφαλιστική οφειλή» μετατρέπονται και οι εκπτώσεις των εισφορών για την υγειονομική περίθαλψη, που έχουν προβλεφθεί για τους νέους επιστήμονες.

Με τροπολογία το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζει διευκρινίζεται πως οι μειωμένες εισφορές για υγεία που θα πληρώνουν μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι και απόφοιτοι ΑΕΙ εγγεγραμμένοι σε επιστημονικούς συλλόγους ή Επιμελητήρια για τα πρώτα πέντε έτη ασφάλισης θα συνιστούν οφειλή

που θα πρέπει να αποπληρωθεί μέχρι την συνταξιοδότηση, όπως έχει ήδη προβλεφθεί και για τις εισφορές για σύνταξη. Ειδικότερα προβλέπεται πως οι νέοι επιστήμονες θα πληρώνουν 4,87% (αντί 6,95%) τα πρώτα δυο χρόνια της ασφάλισής του για υγεία και 5,91% τα επόμενα τρία.

Η διαφορά μετατρέπεται σε ασφαλιστική οφειλή που πρέπει να την αποπληρώσουν μέχρι να συνταξιοδοτηθούν. Η εξόφληση θα γίνει σε δόσεις, κατά 1/5 το χρόνο, αν το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα υπερβαίνει τα 18.000 ευρώ (χρήση προηγούμενου έτους) όπως και για την σύνταξη.

Σε οφειλή μετατρέπεται και η έκπτωση που δόθηκε για το κατώτατο εισοδηματικό πλαφόν υπολογισμού των εισφορών των νέων επιστημόνων. Οι πρωτοασφαλιζόμενοι (0-5 έτη) μπορούν να υπολογίζουν τις εισφορές τους με βάση το 70% του κατώτατου μισθού (410 ευρώ) ως ασφαλιστέο εισόδημα (αντί για 586 ευρώ). Η διαφορά με το 100% (586 ευρώ) συνιστά οφειλή που εξοφλείται με τον ίδιο μηχανισμό.

Με την ίδια τροπολογία το υπουργείο Εργασίας προσδιορίζει πως η ενοποίηση των μηχανισμών είσπραξης εισφορών και φόρων θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι 31/12/2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα