ΑΕΕΑΠ: Πώς ο κλάδος, μετά από μία 15ετία, χάνει σε ανταγωνιστικότητα, ελέω φορολογίας

Tης Στεφανίας Σούκη

«Θέλουμε να πληρώνουμε φόρους, αλλά λιγάκι πιο έξυπνα. Το ζητούμενο είναι να πληρώνουμε φόρους μέσα από την ανάπτυξη. Μηχανισμούς και εργαλεία , όπως οι Εταιρείες Επενδύσεων Ακινήτων, που μπορούν να φέρουν ανάπτυξη και κεφάλαια από το εξωτερικό, δεν είναι δυνατόν να τους πνίγουμε φορολογικά».

Αυτό ήταν το κοινό μήνυμα που θέλησαν να περάσουν χθές από το βήμα του συνεδρίου της 17ης Prodexpo για τα ακίνητα οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Grivalia AEEAΠ και της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ,

οι κ.κ. Γ. Χρυσικός και Αρ. Καρυτινός, προσθέτοντας ότι «αν είχαν ένα πλεονέκτημα οι εγχώριες Επενδυτικές Ακινήτων, αυτό ήταν το σταθερό τους φορολογικό πλαίσιο επί 15 έτη, το οποίο ανατράπηκε τον Μάϊο του 2016».

O κ. Αρ. Καρυτινός της Εθνικής Πανγαία

O κ. Γ. Χρυσικός της Grivalia

«Οι ΑΕΕΑΠ έχουν αντλήσει περί τα 700 εκατ. ευρώ και έχουν αποδώσει στους επενδυτές περί τα 300 εκατ. ευρώ μέσω μερισμάτων κ.λ.π., ενώ οι τέσσερις επενδυτικές εταιρείες ακινήτων αντιστοιχούν περί το 5% της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α.», ανέφερε η κ. Πέγκυ Παπασταύρου, επικεφαλής της Μονάδας Υποστήριξης Εκδοτριών και Ανάπτυξης Αγορών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. «Πριν μάλιστα την αύξηση της φορολογίας γνωρίζαμε ότι ήταν αρκετά και τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία σκόπευαν να προχωρήσουν στη δημιουργία Επενδυτικών Εταιρειών Ακινήτων».

Η κ. Παπασταύρου ανέφερε, σχετικά με τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις των ΑΕΕΑΠ από την περασμένη άνοιξη ότι «σίγουρα πλήττονται βαθύτατα γιατί χάνουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα, με ενδεχόμενο οι ξένοι και εγχώριοι επενδυτές να στραφούν σε ξένες αγορές. Η αυξημένη φορολογία λειτουργεί ανασταλτικά για τη δημιουργία νέων ΑΕΕΑΠ, ιδιαίτερα μάλιστα σε μία περίοδο κατά την οποία ο κλάδος ήταν έτοιμος να ''ανθίσει''. Μετά τη φορολογική επιβάρυνση του Μαϊου εισπράξαμε πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια από τους ξένους επενδυτές, ενώ επιτάθηκε η έλλειψη εμπιστοσύνης για την Ελλάδα, σε μία περίοδο που οι περισσότεροι βρίσκονται ούτως ή άλλως σε κατάσταση ''αναμονής'' όσον αφορά τις επενδύσεις στη χώρα.

Στην κοινή τους παρουσίαση, οι κ.κ. Καρυτινός και Χρυσικός υποστήριξαν ότι η ακραία αύξηση της φορολογίας, άνω του 600% που έγινε στις ΑΕΕΑΠ και η αύξηση άνω του 100% στον ΕΝΦΙΑ είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών ΑΕΕΑΠ έναντι των ευρωπαϊκών αντίστοιχων εταιρειών, οι οποίες επίσης προσπαθούν να προσελκύσουν κεφάλαια από το εξωτερικό για να φέρουν κεφάλαια στη χώρα τους.

«Δυστυχώς όλοι οι ανταγωνιστές μας είναι σε καλύτερη θέση γιατί φορολογούνται στη βάση των μετόχων κι όχι σε επίπεδο εταιρείας με εξαίρεση το Βέλγιο, που έχει όμως δραματικά μικρότερο φόρο.

Τα μόνα οχήματα λοιπόν που θα μπορούσαν να φέρουν ξένα κεφάλαια στην Ελλάδα, όπως οι ΑΕΕΑΠ, χάνουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα, αποφέροντας τελικά ένα πολύ μικρό φορολογικό όφελος στα δημόσια ταμεία, την ίδια στιγμή που χάνονται πολλαπλάσιοι φόροι από επενδύσεις που δεν υλοποιούνται και κεφάλαια από το εξωτερικό που τελικά δεν έρχονται ποτέ στην Ελλάδα.

Δεν ζητάμε να μην πληρώνουμε φόρους, απλά θέλουμε να πληρώνουμε τη φορολογία λιγάκι πιο έξυπνα. Θεωρούμε ότι μία βέλτιστη λύση είναι να ακολουθήσουμε τα μοντέλα που ακολουθούνται στο εξωτερικό, ενδεχομένως με τη διανομή ακόμη μεγαλύτερου μερίσματος και με την επιβολή φορολογικού συντελεστή στο μέρισμα. Μία ακόμη πρόταση θα ήταν να έχουμε μία προοδευτική φορολογία, ήτοι μία μείωση φορολογίας, εφόσον επενδύουμε.

Ο κλάδος είχε το πλεονέκτημα της σταθερότητας για 15 χρόνια και το ερώτημα που μας θέτουν τώρα από το εξωτερικό, από τους ξένους θεσμικούς, είναι το πώς θα διαφυλαχθούν από το ενδεχόμενο μιας ακόμη αλλαγής στη φορολογία στην περίπτωση που επενδύσουν στην Ελλάδα».

Ως προς τις επενδύσεις των δύο εταιρειών, η Εθνική Πανγαία, με ένα χαρτοφυλάκιο αξίας 1,5 δισ. ευρώ, έχει επενδύσει περίπου 594 εκατ. ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια από τις αρχές του 2013, εκ των οποίων τα 426 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα. Από την πλευρά της, η Grivalia διαχειρίζεται περί τα 950 εκατ. ευρώ σε κεφάλαια μέσω του χαρτοφυλακίου της, ενώ πέτυχε να συγκεντρώσει από ξένους επενδυτές από το 2013 και μετά (Fairfax, Fidelity, Wellington, Capital) κεφάλαια άνω των 320 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα