Αν μια μέρα γινόμουν... πρωθυπουργός

Κάθε μέρα που περνά δε γίνεται απλά πιο δύσκολη η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε. Κάθε μέρα που περνά γίνεται πιο δύσκολη και η συνεννόηση. Τα ρήγματα στην κοινωνία είναι ενεργά και απειλούν να γκρεμίσουν ότι έχει απομείνει από το οικοδόμημα της σύγχρονης Ελλάδας. Η μία κοινωνική τάξη στρέφεται κατά της άλλης, ο ένας κοιτά να ρίξει τις ευθύνες στον άλλον

Κυρίες και κύριοι, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια: αν δεν συμφωνήσουμε στα βασικά δεν έχουμε μέλλον. Για να αλλάξει η Ελλάδα

πρέπει η κοινωνία της να είναι ενωμένη. Είναι από τους βασικούς συντελεστές ισχύος, που επηρεάζουν κάθε «μάχη». Με όπλα ή με λόγια. Με σφαίρες ή νομίσματα.

Εδώ και πολλά χρόνια υποστηρίζω ότι οι δημοσιογράφοι είναι... πολιτικοί σε λανθάνουσα κατάσταση. Έχω συμμετάσχει σε πολλές συζητήσεις, που αντί να μιλά ο πολιτικός αγορεύουν οι συνάδελφοι. Στο πλαίσιο αυτό, είπα σήμερα να ανοίξω τα χαρτιά μου.

Ιδού, λοιπόν, οι προτάσεις μου για μία νέα αρχή:

1. Κοινοί όροι εργασίας και ασφάλισης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

2. Ισότητα παροχών και υποχρεώσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

3. Κατάργηση όλων των προνομίων και των εξαιρέσεων σε όλους τους τομείς: ειδικά φορολογικά καθεστώτα, επαγγελματικά και συνδικαλιστικά προνόμια κοκ

4. Φόρος από το πρώτο ευρώ για όλους: 20% για την εφορία και 10% για την ασφάλιση (περίθαλψη και σύνταξη). Με αυτά τα χρήματα το κράτος θα χρηματοδοτεί: Εθνική Άμυνα, Εξωτερική Πολιτική, Εσωτερική Ασφάλεια, Υποδομές- Δίκτυα (μεταφορές- νερό- ενέργεια), Περιβάλλον, Υγεία, Ασφάλιση, Πρόνοια, Παιδεία- Έρευνα, Ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών κοκ.

5. Ενιαίος ΦΠΑ 15% και... τέλος φόρων. Καπούτ. Καμία άλλη εισφορά, πέραν βεβαίως των τιμολογίων για φως, νερό, τηλέφωνο. Ούτε διόδια, ούτε δημοτικά τέλη, ούτε ΕΝΦΙΑ. Τίποτα.

6. Κατάργηση της διαμεσολάβησης του κράτους στις καθημερινές δραστηριότητες του πολίτη (επιχειρηματικές, πολεοδομία κοκ)

7. Κωδικοποίηση των νόμων

8. Νέο ξεκίνημα: Δηλώνουν όλοι ότι έχουν, όπως το έχουν και εισάγονται στο σύστημα. Τελειώνει η ομηρία και η αυθαιρεσία ταυτόχρονα σε τομείς όπως η φορολογία, η πολεοδομία κοκ. Εξαιρούνται όσοι δεν μπορούν να αποδείξουν το πόθεν ή επιχειρούν να νομιμοποιήσουν αυθαίρετα.

9. Ενιαία αντιμετώπιση φορολογικών και τραπεζικών εκκρεμοτήτων πολιτών και επιχειρήσεων με βάση τις νέες συνθήκες. Δεν διαγράφεται κανένα δάνειο, αλλά οι οφειλές παγώνουν. Δεν έχει νόημα να ρίχνεις πανωτόκια σε κάποιον που έχει σηκώσει τα χέρια.

10. Εισαγωγή του θεσμού της επιτροπής από δημόσιο λειτουργό και ιδιώτη επαγγελματία που θα διεκπεραιώνει κάθε αίτημα- υπόθεση πολίτη ή επιχείρησης. Από τη ρύθμιση οφειλών σε τράπεζες- Δημόσιο μέχρι εκκρεμότητες του τύπου «έχτισα ένα δωματιάκι για να κάνουν μπάνια τα παιδιά».

Μια νέα αρχή με ζημιές και κέρδη, αλλά χωρίς νικητές και ηττημένους. Που θα δίνει σε όλους τη δυνατότητα να συνεχίσουν. Να αυξήσουν τα κέρδη τους ή να ρεφάρουν.

ΥΓ. Για Δικαιοσύνη, Εκκλησία και πολιτικό σύστημα θα μιλήσουμε μια άλλη φορά. Είπα να ξεκινήσουμε από τα εύκολα. Να συμφωνήσουμε ότι θα ζούμε μαζί, διαφορετικοί, αλλά όλοι με τους ίδιους κανόνες. Χωρίς τιμωρητική διάθεση. Χωρίς κανείς να κουνά το χέρι σε κανέναν.

Keywords
Τυχαία Θέματα