ΑΔΜΗΕ + ΔΕΗ = ;

Οι ασκήσεις που πραγματοποιούν οι νέοι στις επενδυτικές τράπεζες και χρηματιστηριακές είναι φυσικά η αποτίμηση των εταιρειών, δηλαδή το πόσο αξίζουν. Από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις είναι η αξία της ΔΕΗ.

Κανείς δεν γνώριζε πόσο αξίζει η ΔΕΗ, με τον δανεισμό των 4 δισ ευρώ, τις επισφάλειες των 3 δισ. ευρώ, εξ ου και η μετοχή είχε πάει στα 2,7 -

3 ευρώ. Τώρα με την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Οι μέτοχοι της ΔΕΗ θα λάβουν μια μετοχή του ΑΔΜΗΕ – και δεν θα αποζημιωθούν καθόλου για την μελλοντική πορεία της εταιρείας. Μια πρακτική αποτίμηση είναι η εξής: Με την έναρξη της διαπραγμάτευσης των μετοχών του ΑΔΜΗΕ η αξία της μετοχής της τελευταίας + αξία της μετοχής της ΔΕΗ πρέπει να μας κάνει την παλιά τιμή της μετοχής της ΔΕΗ, ήτοι πάνω από 7 - 8 ευρώ. Η αξία αυτή εκτιμάται ότι θα προκύψει μετά το τριήμερο της ελεύθερης διαπραγμάτευσης των μετοχών του ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα με αναλυτές Χρηματιστηριακής η τιμή που θα προκύψει για τις δύο μετοχές θα κυμανθεί μεταξύ 3 και 4 ευρώ, αφού δεν μπορεί να υπολογίσει κανείς τη διακύμανση κατά την ελεύθερη διαπραγμάτευση.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι, μεγάλη ευθύνη για το σχέδιο - μπάχαλο της εισαγωγής του ΑΔΜΗΕ έχουν όχι μόνο ο κ. Σκουρλέτης ως εμπνευστής, αλλά και οι ομολογιούχοι της ΔΕΗ οι οποίοι δεν αντέδρασαν. Διότι μεταβιβάστηκε περιουσιακό στοιχείο τους (ΑΔΜΗΕ) δίχως να αποζημιωθούν. Δεν αντέδρασαν οι κάτοχοι – καταψηφίζοντας το σχέδιο - και πέρασε η ενέργεια της κυβέρνησης... Δεν φταίνε οι άλλοι πάντοτε, ως συνήθως.

ΔΗ. ΠΑΦ.

Keywords
Τυχαία Θέματα