Αχτσιόγλου: «Η μάχη για τις συλλογικές συμβάσεις θα συνεχιστεί»

Της Μαίρης Λαμπαδίτη

Το θέμα της επαναφοράς των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων επιχειρεί να «ζεστάνει» η υπουργός εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, προειδοποιώντας ότι παρά τον συντηρητικό συσχετισμό δυνάμεων στην Ευρώπη «η μάχη θα συνεχιστεί. Είναι ένας αγώνας αντοχής και όχι ταχύτητας».

Μιλώντας σε ημερίδα που οργάνωσε το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι όλοι στην Ευρώπη συζητούν το θέμα των συλλογικών συμβάσεων και έχει γίνει κοινή πεποίθηση ότι είναι

αναγκαία η επαναφορά αυτών των κανόνων κόντρα στις νεοφιλελεύθερες πρακτικές του ΔΝΤ. «Σταθμίζουμε τι κερδίζουμε και τι αφήνουμε πίσω, αλλά από τη μάχη τίποτα δεν χάνεται», σχολίασε.

Χαρτογραφώντας την αγορά εργασίας, επεσήμανε ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων διέπεται από ατομικές συμβάσεις ενώ μόνο 10 κλαδικές συμβάσεις βρίσκονται σε ισχύ.

Οι αλλαγές που θα προωθήσει (ορισμένες πρέπει να γίνουν δεκτές από τους θεσμούς) από αφορούν:

• Την ενίσχυση των κλαδικών συμβάσεων με υιοθέτηση της αρχής της «επεκτασιμότητας». Αυτή η αρχή βοηθά τον υγιή ανταγωνισμό και είναι κοινή πρακτική στις χώρες της ΕΕ.

• Κρατικές παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν την αποκλιμάκωση της ανεργίας. Ήδη 200.000 άνεργοι έχουν εργαστεί σε προγράμματα απασχόλησης.

• Καταπολέμηση αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Όπως επανέλαβε οι επιχειρήσεις με σοβαρές παραβάσεις σε αυτό τον τομέα θα αποκλείονται από τις συμβάσεις με το Δημόσιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα