Α. Ανδρεάδης: Ανέφικτος ο στόχος για 15 δισ. ευρώ στις εισπράξεις από τον τουρισμό το 2016

Της Στεφανίας Σούκη

Απομακρύνεται ο στόχος που είχε θέσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για αύξηση στα 15 δισ. ευρώ εισπράξεις το 2016, έναντι των 14,2 δισ. ευρώ του 2015, με το καλύτερο σενάριο να κάνει λόγο για μικρό θετικό πρόσημο της τάξεως του 1%- 2%, όπερ μεταφράζεται σε 140 έως 280 εκατ. ευρώ. Την πτώση επιβεβαιώνουν και τα πρώτα νούμερα για το ισοζύγιο που ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδας

και δείχνουν μείωση κατά 10,4% στις εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες στη χώρα μας για το μήνα Μάϊο, παρά την αύξηση των διεθνών αφίξεων κατά 4,4%.

Σε επίπεδο αφίξεων, αν και οι προβλέψεις μπορεί να διαψευστούν αφού “τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά” όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης πρίν από λίγο επιχειρώντας έναν πρώτο απολογισμό του φετινού καλοκαιριού, οι αεροπορικές αφίξεις παραπέμπουν σε άνοδο 5- 6% για το 2016 (σ.σ. αν και μικρότερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις στις αρχές του 2016) με μεγάλη ανισοκατανομή ως προς τους κερδισμένους και τους χαμένους προορισμούς. Μεγάλο ερωτηματικό παραμένουν οι οδικές αφίξεις που σημειώνουν ήδή στο πρώτο εξάμηνο του έτους πτώση κατά 8% και είχαν σημειώσει ρεκόρ κατά το 2015: “Περιμένουμε τα νούμερα του Ιουλίου- Αυγούστου, που παραδοσιακά είναι το πιο ''δυνατό'' δίμηνο για τον οδικό τουρισμό για να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Αν ωστόσο ο οδικός τουρισμός παραμείνει σε πτώση στο βαθμό που είναι σήμερα το συνολικό άθροισμα των αφίξεων από το εξωτερικό για τη φετινή χρονιά θα είναι ελαφρώς πτωτικό”, ανέφερε ο κ. Ανδρεάδης, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις περί της ρευστότητας της κατάστασης. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η αρχική εκτίμηση του ΣΕΤΕ τον περασμένο Μάρτιο ανέφεραν ότι οι διεθνείς αφίξεις στο σύνολο του 2016 μπορεί να ανέλθουν στα 25 εκατ. έναντι 23,5 εκατ. το 2015 και τα 27,5 εκατ. συνυπολογίζοντας την κρουαζιέρα έναντι 26 εκατ. το 2015.

Οσον αφορά τις εξελίξεις στην Τουρκία ο κ. Ανδρεάδης εκτίμησε ότι “και στην περίπτωση αυτή η κατάσταση είναι ρευστή γιατί η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει κάποιους τουρίστες που δε θα πάνε στα τουρκικά παράλια, ωστόσο θα χάσει και από τον εισερχόμενο τουρισμό από τη γείτονα, ο οποίος θα είναι μειωμένος. Η ελλειψη σταθερότητας στην Τουρκία, σε κάθε περίπτωση, αποτελεί αρνητική εξέλιξη για τη χώρα μας λόγω του προσφυγικού”. Ως προς τον αριθμό των Τούρκων τουριστών πέρυσι στην Ελλάδα είχε φθάσει το 1,1 εκατ. αφίξεις πέρυσι και οι εκτιμήσεις για φέτος ήταν για 1,3 εκατ., νούμερο, το οποίο δυστυχώς δεν μπορεί να επιτευχθεί.

“Η Ελλάδα δεν μπορεί να δεί αύξηση στον τουρισμό της αν συνεχιστεί η υπερφορολόγηση και τα αποτελέσματα θα φανούν εντονότερα από το 2017, μετά τη φετινή κόπωση. Δυστυχώς, λόγω της υπερφορολόγησης του κλάδου δεν έχουμε τη δυνατότητα τη δεδομένη στιγμή να προχωρήσουμε σε πιο επιθετικές κινήσεις στην αγορά με περαιτέρω εκπτώσεις για την προσέλκυση πελατών”, ανέφερε από την πλευρά του ο α' αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Ρέτσος.

Οπως σημείωσαν οι τουριστικοί φορείς, από τον τζίρο των 14,2 δισ. ευρώ πέρυσι (15,7 δισ. ευρώ μαζί με τις μεταφορές του εσωτερικού- γιατί μεταφορές του εξωτερικού δεν έχουν ΦΠΑ) ήρθε το κράτος και πήρε επιπλέον 800 εκατ. ευρώ σε φόρους (από την αύξηση σε ΦΠΑ διαμονή, εστίαση, μεταφορές). “Την ίδια στιγμή το κράτος αφήνει 500 εκατ. ευρώ (230 εκατ. ευρώ από τη μη έκδοση αποδείξεων -π.χ. σε ενοκιάσεις αυτοκινήτων και 270 εκατ. ευρώ από παράνομες μισθώσεις κατοικιών) και φεύγουν κάτω από το τραπέζι. Αυτό οδηγεί μοιραία σε πτώση της ζήτησης λόγω του ακριβότερου ''προϊόντος''. Αν η Τουρκία και η Αίγυπτος δεν είχαν πρόβλημα τότε οι επιδόσεις στον τουρισμό της Ελλάδας θα ήταν κατά πολύ χαμηλότερες. Ζητάμε το ΦΠΑ να είναι στο μέσο όρο των ανταγωνιστών. Θα έρθει η στιγμή του χρόνου που θα κλαίμε όλοι μαζί, ιδιαίτερα όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Μεσόγειο”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρεάδης.

Πτώση και στα νούμερα της ΤτΕ

Την ίδια στιγμή, μειωμένες κατά 10,4% ήταν οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες στη χώρα το Μάιο, παρά την αύξηση των αφίξεων κατά 4,4%, με αποτέλεσμα το ταξιδιωτικό ισοζύγιο να παρουσιάσει επιδείνωση.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών της ΤτΕ, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το Μάιο διαμορφώθηκαν σε 1,1 δισ. ευρώ, έναντι 1,2 δισ. ευρώ το Μάιο του 2015.

Επιπλέον, για το πρώτο πεντάμηνο του έτους, οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες επίσης μειώθηκαν και διαμορφώθηκαν σε 2,08 εκατ. ευρώ, έναντι 2,21 εκατ. ευρώ το 5μηνο του 2015.

Οι συνολικές αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών περιορίστηκαν κατά 1,3% το πρώτο πεντάμηνο του 2016 και οι αντίστοιχες εισπράξεις κατά 6,2%.

Keywords
Τυχαία Θέματα