Xi Jinping: Ένας εμπορικός πόλεμος δε θα έχει νικητή

Κατά του προστατευτισμού στο εμπόριο, τάχθηκε ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping στην ιστορική του ομιλία στο Νταβός, προειδοποιώντας πως δεν θα υπάρχουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο.

«Πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο ελεύθερο εμπόριο και στις επενδύσεις. Πρέπει να προωθήσουμε την εμπορική και επενδυτική απελευθέρωση. Ο προστατευτισμός είναι σαν να κλειδώνετε τον εαυτό σας σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, το οποίο φαίνεται ότι σας προστατεύει από τον άνεμο και τη βροχή, αλλά ταυτόχρονα σας μπλοκάρει από το φως

του ήλιου. Κανείς δεν είναι νικητής σε έναν εμπορικό πόλεμο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Είναι η πρώτη φορά που Κινέζος πρόεδρος συμμετέχει στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, με την παρουσία του να θεωρείται ένδειξη της αυξανόμενης βαρύτητας του Πεκίνου στον κόσμο, σε μια περίοδο που ο Τραμπ υπόσχεται μια πιο απομονωτική προσέγγιση και η Ευρώπη είναι απασχολημένη με τα δικά της προβλήματα, από το Brexit μέχρι την τρομοκρατία.

Χωρίς να κάνει άμεση αναφορά στον Ντόναλντ Τραμπ, είπε πως καμιά χώρα δεν θα πρέπει να θεωρεί τον δικό της αναπτυξιακό δρόμο ως τον μοναδικό, αλλά ούτε να προσπαθεί να επιβάλλει το δικό της δρόμο στους άλλους.

«Είναι αλήθεια πως η οικονομική παγκοσμιοποίηση δημιούργησε νέα προβλήματα, όμως αυτό δεν είναι δικαιολογία για να την ξεγράψουμε. Αντιθέτως, θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτήν και να την κατευθύνουμε, να μετριάσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της και να δώσουμε τα οφέλη της σε όλες τις χώρες», δήλωσε ακόμα ο Xi.

Η όποια προσπάθεια να διακοπεί η ροή κεφαλαίων, προϊόντων και ανθρώπων δεν θα πετύχει, καθώς αντίκειται στην ιστορική τάση, είπε.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η παγκόσμια οικονομία παραμένει υποτονική εδώ και αρκετό καιρό και πως οι βραχυπρόθεσμες πολιτικές τόνωσης της ρευστότητας έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης. Η ανεπαρκής παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση δυσκολεύει την αντίδραση στις εξελίξεις της παγκόσμιας οικονομίας τόνισε, σημειώνοντας πως οι εμπορικοί και επενδυτικοί κανόνες δεν συμβαδίζουν, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε πως ζούμε σε έναν κόσμο αντιθέσεων, προσθέτοντας πως η παγκοσμιοποίηση θεωρείται από πολλούς «Κουτί της Πανδώρας», υπονοώντας τα λαϊκιστικά κινήματα που εξαπλώνονται τον τελευταίο χρόνο στις χώρες της Δύσης.

Ο Xi ξεκαθάρισε πως η Κίνα δεν θα υποτιμήσει το γουάν, ούτε θα ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο, συμπληρώνοντας πως η χώρα αντιπροσωπεύει τις ανοικτές, διαφανείς και επικερδείς για όλους εμπορικές συμφωνίες, ζητώντας από τις χώρες να μην κατηγορούν τους άλλους όταν αντιμετωπίζουν «δυσκολίες».

«Η Κίνα θα κρατήσει την πόρτα της ανοικτή και δεν θα την κλείσει», σχολίασε.

Σε ό,τι αφορά στην κινεζική οικονομία, είπε πως έχει εισέλθει σε ένα «νέο κανονικό», όμως τα θεμελιώδη της δεν έχουν αλλάξει, ενώ εκτίμησε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας του διαμορφώθηκε στο 6,7% το 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα