WSJ: Σε κρίσιμη φάση εισέρχεται εκ νέου το ελληνικό πρόγραμμα

Χωρίς συμφωνία με τους πιστωτές η Ελλάδα θα αθετήσει πληρωμές 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ και το Grexit θα επανέλθει δριμύτερο

Την εκτίμηση ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει εισέλθει σε μία νέα κρίσιμη φάση, εκφράζει δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο υπό τη μορφή των ερωτήσεων-απαντήσεων προσπαθεί να καλύψει το σύνολο των προβλημάτων αλλά και των τεκταινομένων μέχρι στιγμής.

Καθώς

οι επικεφαλής των θεσμών έφθασαν σήμερα στην Αθήνα και αύριο Τετάρτη ξεκινούν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη και με ένα ακόμη πρόβλημα, αυτό της προσφυγικής κρίσης με την Ευρώπη να έχει ουσιαστικά κλείσει τα σύνορά της και να ζητά από τη χώρα να αναλάβει μόνη της όλο το βάρος.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την WSJ, το ΔΝΤ φαίνεται ότι έχει, εκ νέου, χάσει την υπομονή του, σε πλήρη αντίθεση με την Ευρωζώνη, με το Ταμείο άλλωστε να μην συμμετάσχει εξ αρχής στο νέο πρόγραμμα που υπογράφηκε το καλοκαίρι.

Την ίδια ώρα η Άνγκελα Μέρκελ συνεχίζει να θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα η πιο πιθανή κατάληξη να είναι πως όλες οι πλευρές θα κάνουν ένα βήμα πίσω, προκειμένου να υπάρξει μία τελική λύση.

Σε περίπτωση, άλλωστε, που τελικά δεν επέλθει συμφωνία, κάτι που μοιάζουν να ξορκίζουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, η Ελλάδα θα αθετήσει πληρωμές ύψους 3,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, οι οποίες, μάλιστα, αφορούν ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ, ενώ το Grexit θα επανέλθει με δριμύτητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα