UBS: Σε ποιες πόλεις ετοιμάζεται να σκάσει η φούσκα των ακινήτων


Λονδίνο, Στοκχόλμη και Μόναχο είναι οι ευρωπαϊκές πόλεις που κινδυνεύουν περισσότερο, σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας

Για φούσκα ακινήτων που είναι έτοιμη να σκάσει σε 18 μεγαλουπόλεις προειδοποιεί η ελβετική UBS.

Όπως σημειώνει στην ετήσια έκθεσή της, την τελευταία 5ετία οι τιμές σε αυτές τις πόλεις έχουν εκτοξευτεί και θα πρέπει να αναμένεται απότομη πτώση τους, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει πότε ακριβώς θα γίνει αυτό.

Στην κορυφή της λίστας για το 2016 βρίσκεται το Βανκούβερ του Καναδά και ακολουθούν Σίδνεϊ και Χονγκ Κονγκ,

ενώ το Σαν Φρανσίσκο αξιολογήθηκε ως η πιο υπερτιμημένη αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ, χωρίς πάντως να βρίσκεται υπό την απειλή μίας «φούσκας».

Το Βανκούβερ πέρασε στην πρώτη θέση από την τέταρτη που ήταν το 2015. Οι τιμές των ακινήτων στην πόλη του Καναδά διπλασιάστηκαν την προηγούμενη δεκαετία. Το κόστος για μία τυπική μονοκατοικία τον Αύγουστο άγγιζε τα 1,6 εκατ. δολάρια Καναδά (περίπου 1,08 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με το Real Estate Board of Greater Vancouver. Η περιφερειακή κυβέρνηση τον Αύγουστο επέβαλε έναν φόρο 15% στους αγοραστές από το εξωτερικό σε μια προσπάθεια να παγώσουν οι τιμές.

Το Σικάγο βρίσκεται στο τέλος της κατάταξης των οικονομικών κέντρων, καθώς οι τιμές δεν έχουν καταφέρει να ανακάμψουν μετά την ύφεση.

Όπως επισημαίνεται οι ευρωπαϊκές πόλεις είναι υπερτιμημένες αφού τα χαμηλά επιτόκια τροφοδότησαν αύξηση της ζήτησης κατοικιών. Χαμηλά επιτόκια και υπεραισιοδοξία στους επενδυτές για τις αποδόσεις έχουν συμβάλει στο φούσκωμα των αξιών, λέει χαρακτηριστικά η τράπεζα.

Το Άμστερνταμ, η Ζυρίχη, το Παρίσι, η Γενεύη και η Φρανκφούρτη συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τις πόλεις που είδαν τις τιμές τους να εκτοξεύονται, με αποτέλεσμα η αγορά ακινήτων να θεωρείται ήδη υπερτιμημένη, ωστόσο δεν αντιμετωπίζουν ακόμη τον κίνδυνο «φούσκας».

Σύμφωνα με την UBS, οι τιμές των ακινήτων που παραπέμπουν ή πλησιάζουν τον χαρακτηρισμό «φούσκα», έχουν αυξηθεί περίπου κατά 50% σε σχέση με το 2011, ενώ σε άλλαοικονομικά κέντρα έχουν αυξηθεί λιγότερο από 15%.

Στις περισσότερες πόλεις στον κόσμο, η αγορά ενός διαμερίσματος 60 τ.μ. είναι ανέφικτη για το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων που ζουν με το μέσο ετήσιο εισόδημα ενός υψηλά ειδικευμένου στον τομέα των υπηρεσιών, σύμφωνα με την τράπεζα.

«Μια αλλαγή στη μακροοικονομική δυναμική, μια μετατόπιση στη διάθεση των επενδυτών ή μια σημαντική αύξηση εφοδιασμού θα μπορούσε να πυροδοτήσει απότομη μείωση στις τιμές των σπιτιών», αναφέρει η UBS.

Keywords
Τυχαία Θέματα