Tomasso Campanile, ο άνθρωπος που κάνει το λάδι, καύσιμα!

O Tommaso Campanile είναι ο συντονιστής της προσπάθειας που οργανώνει μια πρωτότυπη και εξαιρετικά χρήσιμη πρωτοβουλία. Είναι πρόεδρος της εταιρείας Conoke που συντονίζει την επιχείρηση μετατροπής των περισσευμάτων ελαίων σε καύσιμα!

Κάθε εβδομάδα, η Friggi Oil Service πραγματοποιεί μια επίσκεψη στο Ai Due Otri, ένα παραδοσιακό εστιατόριο με γεύσεις Σαρδηνίας στο κέντρο της Ρώμης, για να πάρει αυτό που έχει απομείνει στο τηγάνι.

Το περίσσευμα ελαίων από αυτό και άλλα εστιατόρια φορτώνεται και συλλέγεται σε μια περιοχή λίγο έξω από

την πρωτεύουσα. Στη συνέχεια μεταφέρεται σε ένα διυλιστήριο που λειτουργεί από την Eni SpA, γίγαντα του πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ιταλίας, όπου θα μετατραπεί σε καύσιμο.

Ενώ τα βιοκαύσιμα αντιπροσώπευαν λίγο περισσότερο από το 1% της συνολικής ενεργειακής παραγωγής της χώρας το 2015, σήμερα είναι μια αναπτυσσόμενη αγορά. Η κυβέρνηση, με γνώμονα τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μια εθνική διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, ωθεί τους παραγωγούς προς τα εκεί με οικονομικά κίνητρα. Ως αποτέλεσμα, το Ai Due Otri είναι ένα από τα περίπου 100.000 εστιατόρια σε εθνικό επίπεδο που ανακυκλώνουν τα έλαια τους. Ωστόσο, η Ιταλία πρέπει να πείσει τα νοικοκυριά να πράξουν το ίδιο, εάν η Eni προωθήσει όλα όσα σχεδιάζει.

"Η Ιταλία είναι μια χώρα όπου χρησιμοποιούμε σε μεγάλο βαθμό μαγειρικά έλαια", δήλωσε ο Giuseppe Ricci, επικεφαλής της υπηρεσίας ραφιναρίσματος και μάρκετινγκ της Eni. Η ανακύκλωσή τους μειώνει την ποσότητα των βρώσιμων καλλιεργειών που απαιτούνται για την παραγωγή βιοκαυσίμων και μειώνει τον όγκο των αποβλήτων που φράζουν τις αποχετεύσεις, είπε.

Η πρωτοβουλία δίνει ώθηση στην ΕΕ, η οποία στοχεύει να αποκτήσει το 10% των καυσίμων για μεταφορές από ανανεώσιμες πηγές έως το 2020 και προσφέρει πληρωμές για την παραγωγή βιοκαυσίμων σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν επενδύσεις στον κλάδο.

Το βιοδιυλιστήριο της Eni στη Βενετία μπορεί να επεξεργαστεί 360.000 τόνους ετησίως φυτικού ελαίου και άλλων λιπών και πρώτων υλών. Μια αναβάθμιση στο εργοστάσιο το 2020 θα της επιτρέψει να επεξεργαστεί 600.000 τόνους, αποδίδοντας περίπου 420.000 τόνους βιοντίζελ - μια σημαντική ποσότητα, εάν λάβει κανείς υπόψη ότι το σύνολο της παραγωγής βιοκαυσίμων της Ιταλίας το 2015 ήταν 575.000 τόνοι. Η Eni σχεδιάζει επίσης να επενδύσει 240 εκατομμύρια ευρώ (282 εκατομμύρια δολάρια) για την κατασκευή μιας ακόμα παρόμοιας μονάδας, στο Gela της Σικελίας.

Η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας αυξάνει την ανάγκη για πρώτη ύλη. Το Conoke, η "ομπρέλα" για τις ιταλικές εταιρείες συλλογής και επεξεργασίας πετρελαίου, λέει ότι περίπου 70.000 τόνοι χρησιμοποιημένου πετρελαίου συγκεντρώνονται κάθε χρόνο, όμως τα περισσότερα προέρχονται από εστιατόρια. Ο όγκος θα μπορούσε να υπερβεί τους 200.000 τόνους εάν συμμετάσχουν περισσότερα νοικοκυριά στο πρόγραμμα, σύμφωνα με τον οργανισμό.

"Η προσθήκη των οικογενειών στην εικόνα θα είναι ένας πραγματικός παίκτης αλλαγής", δήλωσε ο πρόεδρος της Conoke Tommaso Campanile σε συνέντευξή του στη Ρώμη.

Keywords
Τυχαία Θέματα