To κρυφό deal Τσίπρα - Τσακαλώτου

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Για τον πρώτο το γνωρίζαμε. Πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δηλαδή αν και διαπραγματεύεται και ψηφίζει ΤΑ ΠΑΝΤΑ ανήκει στην εσωκομματική αντιπολίτευση των 53, άλλοτε ως ηγέτης της, τώρα ως ακόλουθως του Νίκου Φίλη. Αυτό που ξεχνάμε είναι πως και η Έφη Αχτσιόγλου ανήκει στην ίδια τάση.

Για ποιο λόγο όμως ενώ διαφωνούν και θέλουν μελλοντικό ρόλο στο κόμμα, αντί να αμφισβητούν τελικά είναι εκείνοι οι δύο υπουργοί που φέρουν

την ευθύνη μιας κακής συμφωνίας που μόνο αριστερή δεν μοιάζει;

Ο μεν Τσακαλώτος έχει κάνει το δικό του deal. Κι αυτό διότι πρώτα θα φέρει τα πάντα προς υπογραφή και μετά θα φύγει πιθανότατα είτε για το υπουργείο Οικονομίας (όπου απογοητεύει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου) είτε προς «ουδέτερο» υπουργείο χωρίς φθορά, πιθανότατα αυτό του Πολιτισμού. Η δε Έφη Αχτσιόγλου θα συνεχίσει μεν στον τομέα ευθύνης της όμως πλέον θα κοιτάξει την προσωπική της υποψηφιότητα στη Θεσσαλονίκη.

Μετά από αυτά τα προσωπικά και λόγω της φθοράς που έχουν, ο Νίκος Φίλης αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην τάση (αν και θα ψηφίσει κι αυτός με δύο χέρια τα μέτρα) με την Τασία Χριστοδουλοπούλου και την ομάδα Δρίτσα να φωνάζουν εσωκομματικά, όμως τελικά κι αυτοί να είναι «καλά παιδιά». Για ποιο λόγο όμως η τάση κάνει «μόκο» για μια πολύ κακή συμφωνία; Μαθαίνουμε πως το deal έχει ως εξής.

Οι μεν 53 στηρίζουν, όμως ενδοκυβερνητικά λαμβάνουν σημαντικά ανταλλάγματα σε επίπεδο προσώπων και τοποθέτησης αυτών στους μηχανισμούς του Κράτους. Παράλληλα, καλά ενημερωμένη πηγή μιλά για δεύτερο κρυφό deal που προβλέπει εκλογές μετά από τις κάλπες στη Γερμανία και τοποθέτηση σε θέσεις υποψηφίων πολλών στελεχών του εν λόγω ρεύματος.

Κι όλα αυτά διότι ο Αλέξης Τσίπρας παρά την περί του αντιθέτου εικόνα, περνάει σε μια άλλη φάση. Αυτήν της εσωκομματικής αμφισβήτησης. Επομένως οι 53 ναι μεν συνυπογράφουν δύσκολα μέτρα, όμως επιχειρούν να τον θέσουν σε επιτροπεία. Το ζήτημα είναι αν το όλο deal θα τηρηθεί και μετά την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης. Ο Αλέξης Τσίπρας εξάλλου δύσκολα τηρεί τους λόγους και τις υποσχέσεις του.

Keywords
Τυχαία Θέματα