To Crowdfunding, οι startups, οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές...

Πριν περίπου έναν χρόνο ο Δημήτρης Διαμάντης – επικεφαλής της δημιουργικής ομάδας που ακούει στο όνομα Urban Owl- καταφέρνει με μια επαρκώς πειστική καμπάνια να «σηκώσει» από την πλατφόρμα διεθνούς εμβέλειας μαζικής συμμετοχικής χρηματοδότησης Indiegogo ένα ποσό που ξεπερνούσε ακόμη και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις και προσδοκίες του. Η ομάδα – μια άτυπη εκείνη την περίοδο startup – συγκέντρωσε 23.211 ευρώ, μια επίδοση 104% σε σχέση με το αρχικό αιτούμενο ποσό. Το τελευταίο ήταν ένα «καλό

καύσιμο» για να ξεκινήσει η υλοποίηση της ιδέας της ομάδας που δεν ήταν άλλη από την δημιουργία μιας συλλογής από χειροποίητα γυαλιά ηλίου υψηλών προδιαγραφών.

Η συνέχεια έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Όπως λένε τα μέλη της ομάδας, «η ανταπόκριση από το εξωτερικό μας βοήθησε να καταλάβουμε πως τα γυαλιά ηλίου Urban Owl ήταν κάτι που έλειπε από την αγορά. Σχεδιασμένα και κατασκευασμένα στην Ελλάδα, με Ευρωπαϊκές προδιαγραφές, από υψηλής ποιότητας Ιταλική πρώτη ύλη, σε σχέδια με new retro επιρροές, ήδη ταξιδεύουν από τη Γαλλία μέχρι την Αμερική. Δίνοντας την επιλογή στον πελάτη να διαλέξει τους φακούς υψηλής ευκρίνειας με μικρό επιπλέον κόστος, τους συστήνουμε μια νέα εμπειρία φακών που έχουν την ικανότητα να φιλτράρουν επιλεκτικά το φως του ηλίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των κύριων χρωμάτων όπως το κόκκινο, το πράσινο, το κίτρινο και το μπλε, που δημιουργούν μια αίσθηση ξεκούραστης και απολαυστικής όρασης».

Βρήκα τη μικρή ιστορία του Δημήτρη και της δημιουργικής ομάδας του εξόχως χαρακτηριστική της τάσης σε νέους, δυναμικούς επιχειρηματίες να δοκιμάζουν την τύχη τους στα μαζικά ακροατήρια που διαθέτουν οι διεθνείς πλατφόρμες crowdfunding.

Διαβάζοντας μόλις χθες κιόλας το κείμενο του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου που επιτρέπει κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις ( όπως μετοχές συνολικής αξίας κάτω από 500 χιλιάδες ευρώ, με όριο συμμετοχής ιδιωτών τις 5 χιλιάδες ευρώ κλπ) να πωληθούν νέων κατά βάση εταιρειών μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες που θα τις διαχειρίζονται τράπεζες, χρηματιστηριακές εταιρίες κ.λπ.

Οι τεχνικές και νομικές λεπτομέρειες αυτήν την ώρα περισσεύουν... Εκείνο που μετρά είναι η απόφαση να δοθεί σε νέες μικρές επιχειρήσεις με την βοήθεια των τραπεζών και των χρηματιστηριακών εταιρειών να απευθυνθούν για «ελεγχόμενα» σε κάθε περίπτωση ποσά στο ευρύ επενδυτικό κοινό αλλά όχι στην «μαρίδα» - αλλά σε ένα εγγράμματο επενδυτικά κοινό που ξέρει γιατί τοποθετεί έστω και το ελάχιστο κεφάλαιο των 5.000 ευρώ και κυρίως το τι ρίσκο αναλαμβάνει. Βεβαίως κανείς δεν θα πάει γυμνός στα αγκάθια καθώς ο νόμος - ο νόμος υπ΄αριθμόν 4416 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 6 Σεπτεμβρίου 2016- θέτει συγκεκριμένες προδιαγραφές ενημέρωσης και πληροφόρησης των ενδιαφερομένων επενδυτών.

Από εδώ και πέρα το μπαλάκι πηγαίνει στο τερέν των τραπεζών και των χρηματιστηριακών – εκείνοι θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και την κατεύθυνση που θα πάρει και το επενδυτικό crowfunding αλλά και η νέα, εξωστρεφής και καινοτόμος επιχειρηματικότητα στη χώρα μας. Αλλωστε, όλοι θυμόμαστε τη... Σοφοκλέους του ΄99 και δεν έχουμε την πολυτέλεια μιας καινούργιας «φούσκας» με βιτρίνα τις startups.

Keywords
Τυχαία Θέματα