Thomas Wieser: Οι διαπραγματεύσεις για το χρέος απαιτούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Αυτό που κατάλαβα από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα είναι πως «Πρέπει να κάνετε τις μεταρρυθμίσεις και αυτό θα σας επαναφέρει στην ανάπτυξη. Αυτό θα ξεκλειδώσει και τα μέτρα που συμφωνήσατε τον περασμένο Μάιο», ανέφερε ο επικεφαλής του Euroworking Group, Thomas Wieser, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg.

«Οι θεσμοί είναι στην Αθήνα

και διαπραγματεύονται με την Αθήνα επάνω σε αυτά θέματα, όπως εργασιακά και δημοσιονομικά ώστε να φτάσουμε στο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, για να δούμε αν υπάρχει συμφωνία και να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το χρέος», είπε ο κ. Wieser, ξεκαθαρίζοντας, πάντως ότι για να «κλειδώσει η συζήτηση για το χρέος προϋπόθεση γι' αυτό είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ. Δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό το πρόγραμμα, είναι και ένα πρόγραμμα με το ΔΝΤ και το θέμα είναι αν θα είναι έτοιμοι να πάνε στους επικεφαλής τους και να τους προτείνουν να έχουν ένα άλλο πρόγραμμα με την Ελλάδα».

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρχει έλεγχος κάθε εξάμηνο σγια την πρόοδο του ελληνικού ζητήματος, απάντησε χαρακτηριστικά:

«Πέρασαν οι καιροί που αποφασίζαμε κάθε εξάμηνο για την τύχη κάποιου. Η Ελλάδα έχει κάνει τη στροφή, υπάρχει σοβαρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης. Εχουν καταλάβει ότι δεν είναι καλό για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη αν δεν φτάσουν σε συμφωνία με τους εταίρους. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος του έτους θα συμβεί αυτό και ότι μετά θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η πορεία για την ολοκλήρωση του προγράμματος μέχρι τα μέσα του 2018. Αυτό θα ξεκλειδώσει τις ξένες και εγχώριες επενδύσεις, την καταναλωτική εμπιστοσύνη».

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν σκέψεις για επέκταση της ενοποίησης της ΕΕ, απάντησε ότι δυο χρόνια πριν εξετάστηκε τι θα χρειαζόταν για να επιτευχθεί βαθύτερη οικονομική και νομισματική ενοποίηση της Ευρώπης, «από τότε όμως έχουν αλλάξει πολλά: η προσφυγική κρίση, η ψήφος για το Brexit, οι εκλογές σε άλλες ηπείρους...», είπε αναφερόμενος με νόημα στις εκλογές στις ΗΠΑ. «Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι ότι στη δεδομένη στιγμή, ο κόσμος που αγωνιά για τις δουλειές του και για το μέλλον των παιδιών τους, ενδιαφέρονται να ακούσουν επιστημονικές θεωρίες για θέματα όπως δημοσιονομικό δίχτυ προστασίας ή σχέδια διασφάλισης καταθέσεων, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε για θέματα εσωτερικής ασφαλείας, και οικονομικής ασφάλειας», τόνισε.

Για την εκλογή Τραμπ, ανέφερε ότι σίγουρα η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί, σε θέματα όπως οι εμπορικές συμφωνίες και οι νομισματικές πολιτικές. «Η αβεβαιότητα είναι κάτι που δεν αγαπούν ούτε οι επενδυτές ούτε οι αγορές. Θα πρέπει να δούμε πώς θα επιστρέψουμε σε συνθήκες βεβαιότητας», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα