Πτώση στην Ευρώπη - Πιέσεις στις μεταλλευτικές μετοχές από το ισχυρό δολάριο

Ήπια πτώση καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή, με το «βλέμμα» να είναι στραμμένο στις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών.

Κατά την ομιλία της στο Κογκρέσο την Πέμπτη, η Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι η αύξηση των επιτοκίων είναι κοντά, δήλωση που έδωσε ώθηση στο δολάριο και οδήγησε το ευρώ σε χαμηλό ενός έτους, στο $1,059.

Σήμερα τα «βλέμματα» είναι στραμμένα στην ομιλία του Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη, όπου τόνισε ότι η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή κι ότι η βιώσιμη προσαρμογή του

πληθωρισμού συνεχίζει να εξαρτάται από τις άνευ προηγουμένου συνθήκες χρηματοδότησης, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,6% στις 6.755 μονάδες, ο DAX κινείται με οριακή άνοδο στις 10.691 μονάδες, ο CAC 40 με απώλειες 0,23% στις 4.517 μονάδες, ο ΙΒΕΧ με πτώση 1% στις 8.626 μονάδες και ο FTSE MIB με απώλειες 1,35% στις 16.331 μονάδες.

Στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών 10ετών κινούνται σε νέα υψηλά μηνών, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου να έχει καταγράψει «άλμα» σε υψηλό 1 έτους.

Η ενίσχυση του δολαρίου ασκεί πιέσεις στις μεταλλευτικές μετοχές και τα εμπορεύματα, καθιστώντας τις πρώτες ύλες ακριβότερες.

Ενδεικτικά, η Fresnillo υποχωρεί κατά 4,7% και η Randgold Resources κινείται με πτώση 6,7%.

Στο επίκεντρο βρίσκεται και η μετοχή της Volkswagen η οποία ενισχύεται κατά 1,2% μετά την ανακοίνωση ότι σκοπεύει να περικόψει 30.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2021.

Keywords
Τυχαία Θέματα