Stuart Gulliver (HSBC): Απολαμβάνει το success story λίγο πριν αποχωρήσει

Μετά από έξι χρόνια προσπαθειών φαίνεται πως το σχέδιο του Stuart Gulliver για τη στροφή της HSBC δίνει καρπούς. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα αποτελέσματα β' τριμήνου που επιτρέπουν την επιστροφή 2 δισ. δολ. σε ρευστό στους επενδυτές, μέσω της επαναγοράς μετοχών.

Συγκεκριμένα, τα προσαρμοσμένα έσοδα και τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν κατά 4% και 13% αντίστοιχα, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών, την ώρα που η τράπεζα

συνεχίζει να ρίχνει κεφάλαια στις αγορές της Ασίας που έχουν καλύτερες αποδόσεις. Παράλληλα, άνοδο εμφανίζουν τα κέρδη της επενδυτικής τράπεζας. Η τελευταία αυτή επαναγορά σημαίνει πως η τράπεζα με έδρα το Λονδίνο που είχε δεσμευτεί να επαναγοράσει μετοχές ύψους 5,5 δισ. δολ. ετοιμάζεται να κάνει ακόμα περισσότερα.

«Η αγορά θα επικεντρωθεί στα βελτιωμένα έσοδα και στις τάσεις σχηματισμού κεφαλαίου. Οι επενδυτές αναμφίβολα θα επικεντρωθούν στο ποιες επιπλοκές θα μπορούσε να έχει αυτό στις μελλοντικές κεφαλαιακές αποδόσεις», αναφέρει η Goldman Sachs σε σημείωμά της.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η αναδιοργάνωση της HSBC από τον Gulliver αρχίζει να αποδίδει καρπούς, καθώς η τράπεζα αρχίζει να αναπτύσσεται και πάλι μετά από πενταετή πτώση στα έσοδα. Ο διευθύνων σύμβουλος έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της θητείας του συρρικνώνοντας δραστηριότητες και επιβάλλοντας κεντρικό έλεγχο στο τεράστιο παγκόσμιο δίκτυο της HSBC, αποχωρώντας από σχεδόν 100 επιχειρήσεις και 18 χώρες, ενώ έχει αντιμετωπίσει και πολυάριθμα δαπανηρά σκάνδαλα.
«Θα μπορούσατε να πείτε ότι υπάρχει ένα πιο εστιασμένο, λογικό, συνεκτικό σύνολο δραστηριοτήτων που παραμένουν και υπάρχει απόλυτη ανάπτυξη», ανέφερε σε επικοινωνία του με τους αναλυτές ο Gulliver.

Ο νέος πρόεδρος Mark Tucker, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Douglas Flint τον Οκτώβριο, εξετάζει ήδη εσωτερικούς και εξωτερικούς υποψηφίους για να αντικαταστήσει τον συνταξιούχο Gulliver, εστιάζοντας σε κάποιον που μπορεί να συνεχίσει να ενισχύει την ανάπτυξη της μεγαλύτερης τράπεζας της Ευρώπης

Όπως πάντως αναφέρει ο Gulliver, «θα διατηρήσουμε το μέρισμα και όπως θα δείτε είμαστε κάτι παραπάνω από έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε επαναγορές για να διαχειριστούμε ενεργά τα κεφάλαιά μας. Θα χρησιμοποιήσουμε τις επαναγορές αν δούμε ότι έχουμε πλεονασματικά κεφάλαια – παραπάνω από αυτά που πιστεύουμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε επικερδώς στην επιχειρηματική μας δραστηριότητα με μεγαλύτερη αυτονομία και πέρα από τα αποθέματα που μπορεί να χρειαστούμε »..

Ο Mr Gulliver κρατά τα ηνία της HSBC από το 2011 και στο διάστημα αυτό κατάφερε να αναμορφώσει τον τραπεζικό κολοσσό με μερικές απλές κινήσεις: πουλώντας περιουσιακά στοιχεία και μετακινώντας το ενδιαφέρον στην Ασία, όπου εξάλλου παράγει και το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του. Παράλληλα, κατέστησε αυστηρότερους τους ελέγχους σε θέματα μη συμμόρφωσης και διακυβέρνησης που οδήγησαν μέχρι σήμερα την HSBC σε δυσθεώρητα πρόστιμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα