StartupNowForum: Το πρώτο στοίχημα κερδήθηκε

Του Κώστα Τσαούση

To πρώτο StartupNowForum – μια διοργάνωση από startupers για startupers αλλά με την ισχυρή υποστήριξη καθιερωμένων επιχειρηματικών ομίλων- έριξε αυλαία αργά το απόγευμα του Σαββάτου ξαναδίνοντας ραντεβού για το 2019 και πάλι στην Ελευσίνα.

Συμμετείχα με πολλαπλούς τρόπους στην διοργάνωση – συντονιστή πάνελ, ομιλητής σε workshop, παρουσιαστής διαγωνιζομένων ομάδων – και για μένα η συμμετοχή μου σε μια τέτοια διοργάνωση

ήταν μια πραγματική εμπειρία.

Αυτήν την εμπειρία θέλω να την μοιραστώ μαζί σας:

Α) Το πρώτο που συγκρατώ είναι ότι πρόκειται για μια διοργάνωση νεανικής κατά βάση επιχειρηματικότητας που γίνεται μακριά από το κέντρο της Αθήνας – έστω και σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την Πλατεία Ομονοίας.

Β) Η επιλογή της Ελευσίνας έχει το νόημα της. Μια ιστορική με πολύτιμο απόθεμα πολιτισμού πόλη στο κέντρο μιας περιοχής ( Θριάσιο Πεδίο) με ισχυρό διαχρονικό βιομηχανικό και παραγωγικό αποτύπωμα.

Γ) Η πλειοψηφία των χορηγών που στήριξαν την διοργάνωση είναι βιομηχανικοί όμιλοι με παρουσία και δράση στην περιοχή – ΕΛΠΕ, Τιτάν, Παπαστράτος. Ο τέταρτος των μεγάλων χορηγών, η Eurobank έχει μια πολύχρονη παρουσία στον χώρο της startup κοινότητας επενδύοντας σε αυτήν μέσω του προγράμματος egg – enter•grow•go.

Δ) Ένα από τους στόχους της διοργάνωσης πέραν όλων των άλλων σημείωσε επιτυχία. Πρόκειται για την πολυθρύλητη (και δικαίως) συνάντηση των startupers με τις καθιερωμένες επιχειρήσεις (ανεξαρτήτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος, μεγέθους και αντικειμένου δραστηριότητας). Μια συνάντηση του φρέσκου αίματος με τις καινούργιες ιδέες με την συσσωρευμένη εμπειρία και γνώση της αγοράς αλλά και με θέση/ρόλο στην αγορά.

Ε) Η διοργάνωση έγινε από μια startup που προέρχεται από το περιβάλλον του ΕΜΠ – την Mantis Business Innovation που βρήκε στο πρόγραμμα της Eurobank egg – enter•grow•go την ευκαιρία της ανάπτυξης μέσα από την δικτύωση και τις συνέργιες. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2017 και ασχολείται με την ανάπτυξη Συστημάτων Αξιολόγησης και Μοντέλων Λήψης Αποφάσεων για το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων.

Στ) Ανεξαρτήτως των 6 νικητών στις 2 ξεχωριστές κατηγορίες του διαγωνισμού: από την μια, ομάδες με επιχειρηματικές ιδέες ή σε ένα πρώτο στάδιο λειτουργίας και από την άλλη, ομάδες και εταιρείες στο δρόμο της ωρίμανσης υπήρχαν δεκάδες καινούργιες ιδέες αλλά και προϊόντα/ υπηρεσίες που αν «δουλευτούν» καλά από τους εμπνευστές/δημιουργούς τους θα φέρουν λεφτά στη συνέχεια.

Από όλες αυτές τις ιδέες – εντελώς σκόρπια- καταγράφω εδώ εκείνες που μου έκαναν εντύπωση: Η ιδέα για νάρθηκες ασθενών ή και αθλητών με καταπονημένα μέλη φτιαγμένους από 3D printer , το Airbnb για αναξιοποίητους ανοικτούς χώρους (οικόπεδα, ταράτσες, κήπους και αυλές), τα αναμνηστικά (π.χ μαχαίρια) από μέρη παλιών πολεμικών αεροσκαφών, η έξυπνη πλατφόρμα αναζήτησης συγκάτοικου σε πόλεις όπως η Αθήνα. Ο κατάλογος μακρύς.

Τέλος, καταγράφω τους νικητές. Στην πρώτη κατηγορία - Innovation Idea Stage

Fl@migo : Το Fl@migo, από το αγγλικό flat και το ισπανικό amigo, είναι πλατφόρμα εύρεσης συγκατοίκου.

EVOTROPIA: Μια ιδέα για την αξιοποίηση της κυκλικής οικονομίας

Carg-ops: Υπηρεσία που τοποθετεί και ασφαλίζει προϊόντα με το βέλτιστο τρόπο σε containers χρησιμοποιώντας έξυπνες υπηρεσίες και τεχνολογίες Internet of Things Technologies.

Στην δεύτερη κατηγορία -Εarly Stage

Melaplus: Η Melapus είναι η πρώτη online πλατφόρμα στην Ευρώπη αποκλειστικά για την ψυχική υγεία που παρέχει τη δυνατότητα επικοινωνίας και προγραμματισμού συνεδριών με πιστοποιημένους Ψυχιάτρους και Ψυχολόγους.

Kodika: Το Kodika είναι πλατφόρμα μέσω της οποίας ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει iOS εφαρμογές χωρίς να είναι απαραίτητη η γνώση προγραμματισμού.

Parity : Η Parity είναι μια πλατφόρμα επενδύσεων που επιτρέπει στους επενδυτές να έχουν πρόσβαση, να συγκρίνουν και να επενδύουν σε προσφορές χρηματοδότησης έργων από εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα