Μέι: Η συμφωνία εγγυάται το λαμπρό μέλλον της Βρετανίας

Ηταν μια δύσκολη διαδικασία για Βρετανία και ΕΕ. Το έργο να κλείσει μια συμφωνία επωφελής και για τις δύο πλευρές ήταν δύσκολο, είπε ξεκινώντας την ομιλία της στις Βρυξέλλες η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Αυτό που προσφέρει η συμφωνία που επετεύχθη είναι πρώτον ο έλεγχος των συνόρων μας, δηλαδή ο τερματισμός της ελεύθερης μετακίνησης ανθρώπων ολοκληρωτικά μια για πάντα. Θα μας βοηθήσει να βάλουμε σε τάξη το μεταναστευτικό σύστημα, όχι βασιζόμενοι στο από πού προέρχονται οι άνθρωποι, αλλά

στα ταλέντα και τις ικανότητες που έχουν να προσφέρουν. Αυτό είναι προς το εθνικό μας συμφέρον. Δεύτερον, ο έλεγχος των χρημάτων μας. Θα μπει τέλος στις υπέρογκες καταβολές προς την ΕΕ. Θα είμαστε σε θέση να χρησιμοποιούμε τα χρήματα των φορολογούμενων σύμφωνα με τις δικές μας προτεραιότητες. Για παράδειγμα, 394. εκατ. θα κατευθυνθούν σε έξτρα επενδύσεις στο σύστημα υγείας. Τρίτον, έλεγχος της νομοθεσίας μας. Η δικαιοσύνη θα αποδίδεται από βρετανικά δικαστήρια.

Επίσης θα μπορούμε να καταρτίσουμε νέο σύστημα στήριξης των αγροτών μας.

Για την αλιεία, όπως είπε η κα. Μέι, η Βρετανία θα γίνει ξανά ένα ελεύθερο παράκτιο κράτος. Θα έχουμε τον έλεγχο των υδάτων μας και θα αποφασίζουμε εμείς ποιος θα μπορεί να ψαρεύει σε αυτά.

Για τις μελλοντικές σχέσεις της με την ΕΕ η Βρετανία θα διαπραγματευτεί για όλη τη βρετανική οικογένεια – και για το Γιβραλτάρ, για το οποίο είμαι υπερήφανη που είναι βρετανικό, ανέφερε η βρετανή πρωθυπουργός.

Η συμφωνία εγγυάται το λαμπρό μέλλον της Βρετανίας. Εξω από την ΕΕ η Βρετανία θα μπορέσει να κλείσει σπουδαίες εμπορικές συμφωνίες με νέες αγορές, να ρίξουμε την ενέργειά μας σε άλλα σημαντικά ζητήματα για τη Βρετανία και τον λαό, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, να υπάρχει μεγαλύτερη και ευρύτερη ευημερία, να βελτιώσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες μας όπως το σύστημα περίθαλψης και τα σχολεία μας, μα χτίσουμε πιο πολλά σπίτια. Σε κάθε διαπραγμάτευση δεν μπορείς να πάρεις όσα θέλεις. Πρέπει να είσαι έτοιμος να συμβιβαστείς. Πριν τα Χριστούγεννα τα μέλη του Κοινοβουλίου θα κληθούν να ψηφίσουν για αυτή τη συμφωνία. Θα είναι μια από τις πιο κρίσιμες ψηφοφορίες των τελευταίων ετών. Η ψηφοφορία για την έγκριση ή μη της συμφωνίας για το Brexit από το βρετανικό Κοινοβούλιο θα κρίνει αν θα συνεχίσουμε μαζί ή αν θα ανοίξουμε την πόρτα σε διχασμό και αβεβαιότητα.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές στο κοινοβούλιο της χώρας της, να υποστηρίξουν την συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, τονίζοντας ότι δεν ήταν μόνο η καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσε να έχει επιτύχει η ίδια, αλλά ήταν η μόνη συμφωνία στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

Η Μέι δήλωσε στην διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες ότι τώρα θα προσπαθήσει να πείσει τους βουλευτές να υποστηρίξουν την συμφωνία αποχώρησης, μέσω της δημοσιοποίησης αναλύσεων, αλλά και μιλώντας δημοσίως, υπογραμμίζοντας ότι στην περίπτωση που η συμφωνία απορριφθεί, τότε, η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγαλύτερη αβεβαιότητα.

Ο βρετανικός λαός δεν θέλει να χάσει άλλο χρόνο με διαφωνίες για το Brexit. Θέλει μια καλή συμφωνία που εκπληρώνει την ψήφο του και που επιτρέπει να ξαναγίνουμε μια ενωμένη χώρα.

Θα πάω αυτή τη συμφωνία στη Βουλή σίγουρη πως πέτυχα την καλύτερη δυνατή συμφωνία και γεμάτη αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας. Ανυπομονώ γι' αυτή την εκστρατεία, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα