Υποβάθμιση της βρετανικής οικονομίας στο ΑΑ από Standard & Poor's - Fitch

Σε υποβάθμιση, όπως άλλωστε είχε προειδοποιήσει εάν υπάρξει Brexit, της πιστοληπτικής ικανότητας της βρετανικής οικονομίας στο ΑΑ από ΑΑΑ που ήταν πριν, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's. Λίγες ώρες αργότερα σε ανάλογη κίνηση προχώρησε και ο οίκος Fitch, υποβαθμίζοντας την οικονομία της χώρας, επίσης, σε ΑΑ από ΑΑ+ που ήταν πριν

Παράλληλα και οι δύο οίκοι χαρακτήρισαν ως αρνητικές τις προοπτικές της οικονομίας της χώρας, γεγονός που «μεταφράζεται» στο ενδεχόμενο εντός των επόμενων μηνών

να υπάρξει και νέα υποβάθμιση.

Όπως αναφέρει ο Standard & Poor's η υποβάθμιση αντανακλά την εκτίμησή του ότι θα υπάρξει αποδυνάμωση της οικονομίας της χώρας, ενώ παράγοντας ανησυχίας αποτελεί και το γεγονός ότι Σκοτία και Β. Ιρλανδία εμφανίζονται πρόθυμες ακόμη και για απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι αρνητικές προοπτικές της οικονομίας υπογραμμίζουν, πάντα σύμφωνα με τους αναλυτές του Standard & Poor''s, τους κινδύνους σε οικονομία, δημοσιονομική πορεία αλλά και στον ρόλο της στερλίνας ως αποθεματικό νόμισμα.

O διεθνής οίκος προχώρησε και στην υποβάθμιση σε ΑΑ της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE).

Fitch: Στο ΑΑ η αξιολόγηση της Βρετανίας - Υποβάμιση εκτιμήσεων για ανάπτυξη

Η υποβάθμιση, όπως αναφέρει ο οίκος, αντανακλά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εγχώρια οικονομία, τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας και την πολιτική σταθερότητα.

Ο Fitch εκτιμά ότι η αβεβαιότητα, ως αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, θα επιφέρει επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, επιδείνωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος, αλλά και σημαντικές αλλαγές σε πολιτικό επίπεδο.

Παράλληλα προχωρά σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για τη βρετανική οικονομία, καθώς αναμένει ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος να φθάσει στο 1,6% (από 1,9% προηγούμενη πρόβλεψη), ενώ τόσο για το 2017 όσο και για το 2018 δεν θα ξεπεράσει το 0,9%.

Keywords
Τυχαία Θέματα