Shell: Επενδύει $1 δισ. ετησίως σε καθαρή ενέργεια

Τα σχέδιά της να επενδύσει 1 δισ. δολ. σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τον χρόνο έως και το 2020 ανακοίνωσε η Royal Dutch Shell. Οι επενδύσεις αυτές θα γίνουν από τη νέα μονάδα ενέργειας, New Energies, καθώς εντείνεται η μετάβαση της πετρελαϊκής εταιρείας στις ΑΠΕ

και τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

«Σε κάποια μέρη του κόσμου βλέπουμε ότι τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα που φορτίζονται με μπαταρία αρχίζουν να κερδίζουν την αποδοχή του καταναλωτικού κοινού», ενώ τα κόστη της αιολικής και της ηλιακής ενέργεια μειώνονται με ταχείς ρυθμούς, ανέφερε ο CEO, Ben Van Beurden, σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη. «Ολα αυτά είναι καλά νέα για τον κόσμο και πρέπει να επιταχυνθούν», ενώ υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες για παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.

Η Shell, από την πλευρά της, βλέπει ευκαιρίες στις κυψέλες καυσίμου υδρογόνου, στο υγροποιημένο φυσικό αέριο και τα βιοκαύσιμα επόμενης γενιάς για αεροπορικά ταξίδια, ναυτιλία και βαρέα φορτία - τομείς μεταφορών για τους οποίους οι μπαταρίες δεν επαρκούν. Η διακοπτόμενη φύση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας σημαίνει ότι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο θα έχουν μακροπρόθεσμο ρόλο, δήλωσε ο Van Beurden στο πλαίσιο του Διεθνούς Πετρελαϊκού Συνεδρίου, όπου συμμετείχαν υπουργοί και CEOs μερικών από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο, σε μια συγκυρία όπου η αυξανόμενη στροφή στην καθαρή ενέργεια εγείρει ερωτήματα για τη μακροπρόθεσμη προοπτική της.

Ενώ ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Alexander Nova και ο CEO της Saudi Arabian Oil, Amin Nasser , υποστήριξαν ότι το πετρέλαιο και το φ/α θα κυριαρχήσουν τις επόμενες δεκαετίες, ο Van Beurden υπογράμμισε τη δυνατότητα ορισμένων από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες να σταρφούν κατευθείαν σε ένα μείγμα καθαρότερη μορφής ενέργειας και σε νέες τεχνολογίες για να βοηθήσουν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Τέτοιες χώρες βρίσκονται στην Ασία και την υποσαχάρια Αφρική που δεν είναι εγκλωβισμένες στην απόλυτη εξάρτησή τους από τον άνθρακα.

Keywords
Τυχαία Θέματα