S&P: Μόνο με επιστροφή της εμπιστοσύνης και των καταθέσεων η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Μόνο η Ελλάδα υστερεί από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου στην πρόοδο που έχει σημειωθεί, σχεδόν δέκα χρόνια μετά την οικονομική κρίση του 2008, όπως αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος Standard & Poor's.

Από τις τρεις χώρες που δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, η πρώτη έχει καταφέρει να επιδείξει την ισχυρότερη ανάπτυξη στην απασχόληση, την κατανάλωση και τις εξαγωγές, όπως αναφέρει ο οίκος, σημειώνοντας ότι

για τους λόγους αυτούς αναβαθμίσει την πιστοληπτική της ικανότητα στο ΒΒΒ+.

Η πορτογαλική οικονομία επίσης κινείται σε τροχιά μέτριας ανάκαμψης, αν και με βραδύτερο ρυθμό. Μόνο η Ελλάδα δεν έχει επιδείξει ακόμη μία πιο σταθερή οικονομική αναζωογόνηση, κάτι που μεταξύ άλλων δείχνει, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τράπεζές της, σημειώνει ο S&P. Το αδύναμο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες μετατοπίσεις της πολιτικής, συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

«Θεωρούμε ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και των επενδυτικών προοπτικών, θα εξαρτηθεί τελικά από την επιστροφή της εμπιστοσύνης και των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα και την μείωση των απομειωμένων περιουσιακών στοιχείων του τομέα», αναφέρει η αναλύτρια της S&P.

Αντίθετα, τόσο η Ισπανία, όσο και η Πορτογαλία, έχουν υποστεί σημαντικές εξωτερικές προσαρμογές, οδηγώντας το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τους σε πλεόνασμα, σε σύγκριση με τα μη βιώσιμα εξωτερικά ελλείμματα που κατέγραφαν και οι δύο χώρες πριν το 2008.

Keywords
Τυχαία Θέματα