Reuters: Η Αθήνα σχεδιάζει τρεις νέες ομολογιακές εκδόσεις μέχρι τον Αύγουστο

Αποθεματικό ύψους μέχρι και 19 δισ. ευρώ θέλει να δημιουργήσει η Ελλάδα προκειμένου να καλύψει τις αποπληρωμές χρέους μετά από την έξοδό της από το πρόγραμμα διάσωσης, ενώ σχεδιάζει τρεις εκδόσεις ομολόγων μέχρι τον Αύγουστο, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στο Reuters.

Το αποθεματικό θα βοηθήσει να διαβεβαιωθούν οι αγορές σχετικά με το ότι η Αθήνα

θα είναι σε θέση να καλύψει τις οφειλές της για ενάμιση χρόνο μετά από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος χωρίς εξωτερική βοήθεια, τόνισε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών με γνώση του ζητήματος.

"Αυτό θα λειτουργήσει ως "μαξιλάρι", θα δείξει ότι οι ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους καλύπτονται ήδη για μια σημαντική περίοδο μετά από το τέλος της διάσωσης", τόνισε ο αξιωματούχος στο Reuters.

Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με λήξεις χρέους 28 δισ. ευρώ το 2019 και μπορεί να καλύψει το ένα τρίτο αυτού του ποσού με τις δύο τελευταίες δόσεις του δανείου που έλαβε από το τρίτο πρόγραμμα.

Αναμένει ότι θα λάβει περί τα 9 δισ. ευρώ επιπλέον από τους πιστωτές τους επόμενους μήνες, για να δημιουργήσει το "μαξιλάρι"-αποθεματικό και σχεδιάζει να αντλήσει άλλα 9 δισ. ευρώ από τις αγορές με την έκδοση τριών νέων κρατικών ομολόγων.

"Σχεδιάζουμε να εκδώσουμε νέο ομόλογο στις εβδομάδες μετά από την έγκριση της τρίτης αξιολόγησης από το Eurogroup. Δεν υπάρχει τελική απόφαση για τη διάρκεια του ομολόγου, αλλά πιθανότατα θα είναι επτά ετών", τόνισε ένας άλλος αξιωματούχος χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου θα εκτιμήσει εάν η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά για να ολοκληρώσει την γ΄ αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος των 86 δισ. ευρώ.
Μόλις δοθεί η έγκριση, η Αθήνα θα λάβει την επόμενη δόση των 6,7 δισ. ευρώ. "Εάν οι συνθήκες της αγοράς είναι ευνοϊκές, πιθανώς θα ακολουθήσουν δύο ακόμη εκδόσεις μέχρι τον Αύγουστο", τόνισε ο δεύτερος αξιωματούχος.

Keywords
Τυχαία Θέματα