Reuters: Έτοιμη να πυροδοτήσει bail out για την Monte Paschi η Ιταλία

Έτοιμα να ενεργοποιηθούν ανά πάσα στιγμή είναι τα μέτρα για μια κρατική βοήθεια στην Monte dei Paschi di Siena, όπως μεταδίδει το Reuters, μετά τις πληροφορίες ότι το Κατάρ επανεξετάζει τη συμμετοχή του στην ανακεφαλαιοποίηση της ιταλικής τράπεζας.

Σύμφωνα

με τις πληροφορίες που επικαλείται το διεθνές πρακτορείο, η τράπεζα χρειάζεται μέσα στον μήνα ανακεφαλαιοποίηση 5 δισ. ευρώ από τους επενδυτές της, ωστόσο, ορισμένοι εξ αυτών, όπως το Κατάρ, εμφανίζονται διστακτικοί στο ενδεχόμενο να επενδύσουν νέα κεφάλαια, ειδικά μετά το ιταλικό δημοψήφισμα και την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι.

Σύμφωνα με μια πηγή, η τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο της λεγόμενης «προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης», η οποία περιλαμβάνει την εισροή κρατικών κεφαλαίων και την ανταλλαγή ομολόγων με μετοχές.

Άλλες δύο πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει κυβερνητικό διάταγμα που επιτρέπει την κρατική βοήθεια προς την τράπεζα, η εφαρμογή της οποίας θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις τις επόμενες μέρες.

Ωστόσο, μια «ένεση» κεφαλαίων από το κράτος θα περιλαμβάνει ζημιές για τους θεσμικούς επενδυτές της τράπεζας, όπως προστάζουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τα «πακέτα» διάσωσης (bailout).

Με βάση αυτούς τους κανόνες οι επενδυτές που κατέχουν τα ομόλογα της Monte Paschi, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, είτε θα χάσουν μεγάλο μέρος εξ αυτών είτε θα αποζημιωθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα