Reuters: Ανοικτοί να επενδύσουν ξανά σε ελληνικούς τίτλους ξένοι επενδυτές

Διαχειριστές Κεφαλαίων, κάποιοι εκ των οποίων δάνεισαν την Αθήνα στην αρχική της προσπάθεια επιστροφής στις αγορές δύο χρόνια πριν, εξετάζουν μπουν αγοραστές στην επόμενη προσπάθεια εξόδου της Ελλάδας στις αγορές ως το επόμενο καλοκαίρι, όπως γράφει το Reuters.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα,

με το υψηλότερο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και εν μέσω του τρίτου πακέτου διάσωσης απ' το 2009, η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές ως το επόμενο καλοκαίρι προκειμένου να σηματοδοτήσει ότι στέκεται η χώρα και πάλι στα πόδια της.

Μόνο που η τελευταία προσπάθεια της χώρας το 2014 αποδείχθηκε μία λάθος κίνηση για όσους επέλεξαν να αγοράσουν τους ελληνικούς τίτλους: οι τιμές των ομολόγων γρήγορα υποχώρησαν και εξακολουθούν να παραμένουν κάτω απ' τις τιμές έκδοσης τους, κάτι που σημαίνει ότι πολλά funds εξακολουθούν μέχρι σήμερα να μετρούν ζημιές.

Αλλά με τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται και την προοπτική ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, η εμπειρία του παρελθόντος ίσως να μην σταθεί εμπόδιο ώστε να δραστηριοποιηθούν εκ νέου ξένοι επενδυτές.

«Το 2014 φαντάζει ...αρχαία ιστορία κατά την άποψη μας», λέει ο Andrew Wilson, ceo ΕΜΕΑ της Goldman Sachs Asset Management, σημειώνοντας πως το 2014 η εταιρεία του αγόρασε ομόλογα απ' την Ελλάδα για να τα πουλήσει έκτοτε.

«Όλα έχουν να κάνουν με την τάση που διαμορφώνεται για το μέλλον και πρέπει να αναρωτηθείς 'ποιά είναι η ευκαιρία;', 'ποιοί είναι οι κίνδυνοι;' ...αλλά τίποτα δεν έχει να κάνει με το τι έπραξες πριν από ένα, δύο ή πέντε χρόνια», προσθέτει, σημειώνοντας πως δεν αποκλείει να ξαναγοράσει νέα ελληνικά ομόλογα.

Η τελευταία φορά που η Ελλάδα βγήκε στις αγορές ομολόγων, ήταν το 2014. Λίγους μήνες αργότερα επήλθε η ρήξη μεταξύ της Αθήνας και των Βρυξελλών, με αποτέλεσμα την κατακρήμνιση των τιμών των ελληνικών ομολόγων.

Παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν ωστόσο το ελληνικό χρέος προσφέρει την προοπτική αποδόσεων που πλέον δεν υπάρχουν σε έναν κόσμο όπου η αξία του χρέους έχει υποχωρήσει δραστικά καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες μείωσαν τα επιτόκια και αγόρασαν ομόλογα ώστε να τονώσουν τις οικονομίες τους, σημειώνει το Reuters.

Για τον επικεφαλής επιτοκίων της JPMorgan Asset Management David Tan το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων είναι ένας από τους λόγους που η εταιρεία του εξετάζει να επενδύσει στο ελληνικό χρέος για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου στη δευτερογενή αγορά είναι λίγο πάνω απ' το 8%, πολύ χαμηλότερα απ' το 19% που βρέθηκαν στα μέσα του 2015, αλλά αρκετά υψηλά σε σχέση με το 6% που θεωρούσε η Αθήνα καλό οιωνό επιχειρώντας την επιστροφή στις αγορές το 2014.

«Θα προετοιμαστούμε να εξετάσουμε μία επένδυση στα ελληνικά κρατικά ομόλογα», δηλώνει ο Tan και προσθέτει: «Θα πρέπει ως ένα βαθμό να κοιτάμε το παρελθόν παίρνοντας τα μαθήματα μας ωστόσο πάντα πρέπει να κοιτάμε μπροστά».

Σύμφωνα με το Reuters, οι πιο τολμηροί επενδυτές - δηλαδή τα hedge funds - έχουν ήδη, αποτιμήσει διάφορες ευκαιρίες στην Ελλάδα, όπως οι τραπεζικές μετοχές, για τις οποίες εκτιμούν ότι σύντομα θα ανακάμψουν.

Σε μία ένδειξη ότι η Ελλάδα περνά το σημείο καμπή, η Γενική Κυβέρνηση κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 3,57 δισ ευρώ για το πρώτο επτάμηνο του 2016, πολύ πάνω απ' το στόχο των 874 εκατ. Ευρώ, σημειώνει το Reuters, το οποίο επίσης στέκεται στα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για το ΑΕΠ στο β' τρίμηνο.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το Reuters, η ελκυστικότητα των ελληνικών χρεογράφων θα εξαρτηθεί απ' την ικανότητα της Ελλάδας να τηρήσει τους όρους της τελευταίας συμφωνίας με τους δανειστές της.

Μία επιτυχημένη αξιολόγηση τον Οκτώβριο θα μπορούσε να κάνει ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, ενώ θα διατηρήσει την Αθήνα εντός τροχιάς στο στόχο της για μία μελλονική ελάφρυνση του χρέους της.

Ο Rabbani Wahhab, διαχειριστής χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος στην London and Capital δηλώνει πως «επλήγη αρκετά» απ' τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασε πριν από ένα χρόνο περίπου και έκτοτε τα έχει πουλήσει. Αλλά σημειώνει πως τα ελληνικά χρεόγραφα «ίσως φανούν λίγο πιο ενδιαφέροντα» εάν οι αποδόσεις υποχωρήσουν και άλλο από παράγοντες όπως το QE της ΕΚΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα