PwC: «Βουτιά» 26% στα έσοδα από τις αρχικές δημόσιες προσφορές

Κατά 26% μειώθηκαν στο β' τρίμηνο του 2016, τα έσοδα από τις αρχικές δημόσιες προσφορές (ΙΡΟ) στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα της PwC.

Mάλιστα, εκτιμάται ότι τα έσοδα για το σύνολο του έτους, δεν αναμένεται να υπερβούν τα 25 δισ. ευρώ, δηλαδή λιγότερα από τα μισά του 2015 (57,4 δισ. ευρώ).

Πρωτεύουσα αιτία συνιστά η αβεβαιότητα σχετικά με το ευρωπαϊκό μέλλον της Βρετανίας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι ΙΡO στο Λονδίνο σημείωσαν «βουτιά»

75%, με τα έσοδα να περιορίζονται μόλις στα 1,2 δισ. ευρώ.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη, καταγράφηκαν καλύτερες επιδόσεις, καθώς τα έσοδα μειώθηκαν μόλις κατά 6% σε 9,7 δισ. ευρώ.

Η PwC εκτιμά ότι οι ΙΡΟ θα ανακάμψουν σταδιακά προς το τέλος του χρόνου και στις αρχές του 2017, εφόσον αποκατασταθεί η αισιοδοξία των επενδυτών και μειωθεί η αβεβαιότητα στην αγορά.

Απογοήτευσαν τα έσοδα του α' εξαμήνου

Τα συνολικά έσοδα του πρώτου εξαμήνου ανήλθαν σε 14,4 δισ. ευρώ, δηλαδή λιγότερο από το 50% της δραστηριότητας που είχε καταγραφεί στο ζενίθ της περιόδου 2014-2015. Η δραστηριότητα στο β' τρίμηνο τριπλασιάστηκε σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2016, παρά τον αντίκτυπο που είχε το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου στον όγκο των συναλλαγών στην ηπειρωτική Ευρώπη. Από τις 95 αρχικές δημόσιες προσφορές που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη αυτό το τρίμηνο συγκεντρώθηκαν συνολικά 10,9 δισ. ευρώ (στο πρώτο τρίμηνο του 2016 από 50 ΙΡΟ συγκεντρώθηκαν 3,5 δισ. ευρώ).

Τη μεγαλύτερη δραστηριότητα σημείωσαν τα χρηματιστήρια της ηπειρωτικής Ευρώπης με πάνω από το 70% των εσόδων του δεύτερου τριμήνου του 2016 να προέρχονται από τα χρηματιστήρια OMX, Euronext και το χρηματιστήριο της Ισπανίας. Τα χρηματιστήρια αυτά ωφελήθηκαν από μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων και αποσχίσεων που ενίσχυσαν τους όγκους συναλλαγών τους, όπως η Dong Energy (2,3 δισ. ευρώ — η μεγαλύτερη ΑΔΠ του έτους έως σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο) στην Κοπεγχάγη, η ASR (1 δισ. ευρώ) και η Philips Lighting στο Amsterdam (863 εκατ. ευρώ).

Το Λονδίνο επηρεάστηκε από την αβεβαιότητα που δημιούργησε το δημοψήφισμα για την παραμονή στην Ε.Ε., με αποτέλεσμα το μερίδιο του στην ευρωπαϊκή δραστηριότητα ΙΡΟ να μειωθεί σε 11%, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. 21 ΑΔΠ συγκέντρωσαν 1,2 δισ. ευρώ, 75% κάτω από το β' τρίμηνο του 2015 και 49% κάτω από τα ήδη χαμηλά επίπεδα του α' τριμήνου του 2016

Keywords
Τυχαία Θέματα