Τριήμερη πτώση των πορτογαλικών ομολόγων - Ανησυχία για την αξιολόγησή τους

Τα πορτογαλικά ομόλογα φαίνεται πως, και πάλι, απομακρύνονται από τους εταίρους τους.

Τα δεκαετή πορτογαλικά ομόλογα επέδειξαν πτώση για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, τη στιγμή που τα λοιπά ευρωπαϊκά επεδείκνυαν άνοδο. Η απόδοση έφτασε σε νέο μηνιαίο υψηλό, προλαβαίνοντας την ανακοίνωση της Fitch Ratings την Παρασκευή για την κατηγοριοποίηση των ομολόγων. Τα ομόλογα είχαν παρόμοια πτώση με της Τετάρτης, αφού η DBRS, της οποία τα ομόλογα έχουν αξιολογηθεί ως ΒΒΒ, ανέφερε πως δεν έχει

πρόβλημα με την κλάση κατηγορίας αυτή.

Ο Marius Daheim, στέλεχος της SEB της Φρανκφούρτης ανέφερε δεικτικά πως "Η Πορτογαλία είναι και πάλι θέμα στα πρωτοσέλιδα. Το μόνο που απομένει είναι η γνώμη των οίκων αξιολόγησης, όπου έγκειται και ο κίνδυνος να χάσει η χώρα τη λοιπή επενδυτική της αξιολόγηση".

Η απόδοση του δεκαετούς πορτογαλικού αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης (0,08%) στο 2,95% το πρωί στο Λονδίνο, έχοντας προηγουμένως φτάσει σε μηνιαίο υψηλό 2,97%. Τα 2.875 ομόλογα με ημερομηνία εκπλήρωσης τον Ιούλιο του 2026 έχασαν 6,60 ευρώ ανά 1.000 ονομαστικής αξίας.

Υπενθυμίζεται πως τα πορτογαλικά ομόλογα είχαν αποδώσει ζημία 0,8% την προηγούμενη εβδομάδα προς τους επενδυτές, βάσει των δεδομένων του Bloomberg, κάτι που αποτελεί και τη μεγαλύτερη μετάπτωση στην ευρωζώνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα