PwC: Πέντε κλάδοι της συνεργατικής οικονομίας μπορούν να αποφέρουν €570 δισ.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη της PwC, ο συνολικός όγκος των συναλλαγών των 5 σημαντικότερων κλάδων της συνεργατικής οικονομίας στην Ευρώπη —συνεργατική χρηματοδότηση, υπηρεσίες φιλοξενίας μεταξύ ιδιωτών, υπηρεσίες μεταφορών μεταξύ ιδιωτών, κατ' απαίτηση οικιακές υπηρεσίες και κατ' απαίτηση επαγγελματικές υπηρεσίες— θα μπορούσε να εικοσαπλασιαστεί αγγίζοντας τα 570 δισ. ευρώ έως το 2025 από μόλις 28 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτό

θα ωφελήσει ιδιαίτερα τους προμηθευτές των υπηρεσιών, οι οποίοι αναμένεται να εισπράξουν το 85%, ή 487 δις ευρώ, της αξίας των συναλλαγών της συνεργατικής οικονομίας έως το 2025.

Η ανάπτυξη της συνεργατικής οικονομίας στην Ευρώπη θα είναι ταχεία, καθώς οι 4 από τους 5 σημαντικότερους οικονομικούς κλάδους αναμένεται να αποδώσουν πάνω από 100 δις ευρώ ετήσιων συναλλαγών έως το 2025, με μόνο τις κατ' απαίτηση επαγγελματικές υπηρεσίες να μην κατορθώνουν αυτόν τον στόχο. Παρ' όλα αυτά, εξακολουθεί να υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης για τις επαγγελματικές υπηρεσίες κατ' απαίτηση, οι οποίες σύμφωνα με τις προβλέψεις της PwC αναμένεται να αναπτυχθούν κατά 40% ετησίως σε 20 δις ευρώ ετήσιων συναλλαγών έως το 2025 από περίπου 1 δισ. ευρώ που ήταν το 2015.

Σχολιάζοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωπαϊκής συνεργατικής οικονομίας, ο Rob Vaughan, οικονομολόγος της PwC, παρατηρεί:

"Η συνεργατική οικονομία ωριμάζει με ταχύτατους ρυθμούς, καθώς εξελίσσεται από μόδα σε σταθερή επιλογή των νέων καταναλωτών. Στην επόμενη δεκαετία, η δύναμη της συνεργατικής οικονομίας θα μπορούσε να τη μετατρέψει στην φωτεινή εξαίρεση της νέας ευρωπαϊκής πραγματικότητας χαμηλής ανάπτυξης.

Εκτός από το ότι δημιουργεί ευκαιρίες να επεκταθούν τα οφέλη της ανάπτυξης στην ευρύτερη οικονομία, η ευρωπαϊκή συνεργατική οικονομία έχει εξελιχθεί σε μια εδραιωμένη κοινωνικοοικονομική τάση που αλλάζει θεμελιωδώς τον τρόπο που ζούμε.

Από τις πλατφόρμες δικτύωσης ελεύθερων επαγγελματιών που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε μέχρι τις πλατφόρμες διοργάνωσης συνεργατικών γευμάτων που δημιουργούν νέους τρόπους δικτύωσης στις τοπικές κοινωνίες, οι επιχειρήσεις της συνεργατικής οικονομίας δημιουργούν νέους τρόπους οικονομικής και κοινωνικής αλληλεπίδρασης στην Ευρώπη".

Κάτω από τους εντυπωσιακούς τίτλους έχει αναδυθεί ένα πολυσυλλεκτικό συνεργατικό οικοσύστημα: Η εμπεριστατωμένη έρευνα της PwC σε εννιά χώρες-μέλη της ΕΕ αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον 275 οργανισμοί της συνεργατικής οικονομίας έχουν ιδρυθεί σε αυτές τις περιοχές μέχρι σήμερα.

Από τους πέντε αυτούς κλάδους της συνεργατικής οικονομίας, ο κλάδος παροχής κατ' απαίτηση οικιακών υπηρεσιών προβλέπεται να έχει την ταχύτερη ανάπτυξη, με αύξηση των εσόδων κατά σχεδόν 50% ετησίως έως το 2025. Στην ανάπτυξη του κλάδου πρωταγωνιστεί μια νέα γενιά καταναλωτών που στρέφεται όλο και περισσότερο στις υπηρεσίες κατ' απαίτηση για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους σε ό,τι αφορά το νοικοκυριό, όπως είναι το Deliveroo για διανομή φαγητού από εστιατόρια και το TaskRabbit για χειρωνακτικές εργασίες τύπου φτιάξτο μόνος σου (DIY).

Η μελέτη της PwC εκτιμά ότι τα έσοδα από τις πλατφόρμες αυτών των πέντε κλάδων της συνεργατικής οικονομίας σε όλη την Ευρώπη θα μπορούσαν να αγγίξουν τα 83 δις ευρώ έως το 2025 από μόλις 4 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα