PwC: «Πατώνει» η Ελλάδα στη μισθολογική ισότητα

Στις τελευταίες θέσεις του ΟΟΣΑ σχετικά με την οικονομική χειραφέτηση των γυναικών βρίσκεται η Ελλάδα, μόλις πάνω από την Κορέα και το Μεξικό, σύμφωνα με νέα μελέτη της PwC για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, το οποίο παραμένει σημαντικό.

Όπως

αναφέρει η μελέτη «Women in Work Index», η επίτευξη της μισθολογικής ισότητας στις χώρες του ΟΟΣΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του συνόλου των εισοδημάτων των γυναικών ύψους 2 τρισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με την μελέτη, συνεχίζουν να γίνονται αργά αλλά σταθερά βήματα προόδου στις χώρες του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση της οικονομικής χειραφέτησης των γυναικών, ωστόσο το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων παραμένει κρίσιμο ζήτημα αφού η μέση εργαζόμενη γυναίκα στις χώρες του ΟΟΣΑ εξακολουθεί να πληρώνεται 16% λιγότερο από τον άνδρα συνάδελφό της, παρά το γεγονός ότι έχει τα ίδια ή περισσότερα προσόντα.

Στις πρώτες θέσεις της σχετικής κατάταξης βρίσκονται οι σκανδιναβικές χώρες, με την Ισλανδία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία να ηγούνται. Η Πολωνία ανεβαίνει στην πρώτη 10άδα χάρη στα οφέλη που αποκόμισε από τη μείωση της γυναικείας ανεργίας ενώ τις υπόλοιπες θέσεις της δεκάδας καταλαμβάνουν οι Ν. Ζηλανδία, Σλοβενία, Δανία, Λουξεμβούργο, Φινλανδία και Ελβετία.

Η ανάλυση της PwC δείχνει ότι υπάρχουν σημαντικά μακροπρόθεσμα οικονομικά πλεονεκτήματα από την αύξηση του ποσοστού της γυναικείας απασχόλησης στα επίπεδα της Σουηδίας, με κέρδη στο ΑΕΠ του συνόλου των χωρών του ΟΟΣΑ που θα μπορούσαν να ανέλθουν στα 6 τρισ. δολάρια.

Η γεφύρωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων σε χώρες όπως η Πολωνία, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο θα μπορούσε να επιτευχθεί πλήρως μέσα σε διάστημα δύο δεκαετιών, αν φυσικά συνεχιστούν οι υφιστάμενες τάσεις. Ωστόσο, η πολύ βραδύτερη πρόοδος που καταγράφεται στη Γερμανία και στην Ισπανία συνεπάγεται ότι το χάσμα στις χώρες αυτές ίσως να μη γεφυρωθεί στο κοντινό μέλλον, αν και η ανάδειξη του θέματος σε πολιτική προτεραιότητα θα μπορούσε να επιταχύνει την πρόοδο. Τα κέρδη από την επίτευξη μισθολογικής ισότητας στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι σημαντικά, καθώς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ενδεχόμενη ενίσχυση των γυναικείων εισοδημάτων κατά περίπου 2 τρισ. δολάρια.

Ο Yong Jing Teow, οικονομολόγος της PwC και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, δηλώνει σχετικά:

«Οι επιχειρήσεις και τα κράτη μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα για να αντιμετωπίσουν τις αιτίες του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων οι οποίες έχουν βαθιές ρίζες. Πολιτικές που βελτιώνουν την πρόσβαση σε προσιτή φροντίδα για τα παιδιά και γονική άδεια που μοιράζεται μεταξύ των γονέων, έχουν αποδειχθεί ότι οδηγούν τις γυναίκες σε καλύτερης ποιότητας θέσεις εργασίας. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις μπορούν να προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες ευέλικτης εργασίας, επιτρέποντας έτσι στις εργαζόμενές τους να διαχειρίζονται τις οικογενειακές υποχρεώσεις τους σε συνδυασμό με την εργασία τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα