Κύπρος: Ένα εντυπωσιακό come back

Η Κύπρος επιθυμεί οι επενδυτές να την αντιμετωπίζουν ως το απόλυτο come back. Μετά τα προβλήματα στην οικονομία της, η χώρα εντάχθηκε σε πρόγραμμα στήριξης, προχώρησε σε κούρεμα καταθέσεων το 2013 και τώρα στοιχηματίζει ότι θα «δει» την αξιολόγησή της να ανακάμπτει. Εάν πάψει να έχει τη χαμηλότερη αξιολόγηση – σε επίπεδο junk

– θα καταστεί ένα μέρος ελκυστικό για τους επενδυτές, όπως υποστηρίζει η κυβέρνησή της.

«Αυτό που έχει συμβεί είναι μία εντυπωσιακή ανάκαμψη, μία ανάκαμψη που ήρθε πολύ νωρίτερα απ' ότι περίμεναν οι περισσότεροι», τόνισε, μιλώντας σε επενδυτές, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Χάρις Γεωργιάδης.

Το να λάβει έναν καλό βαθμό πιστοληπτικής αξιολόγησης είναι το σημείο κλειδί για την Κύπρο, ώστε να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά και για άνετη πρόσβαση στις αγορές. Η Standard & Poor's στις 17 Μαρτίου αναβάθμισε την οικονομία σε ΒΒ+ από ΒΒ, τονίζοντας ότι η ανάκαμψη ήταν ταχύτερη του αναμενόμενου, ενώ υπάρχει σαφής βελτίωση σε δημοσιονομικό επίπεδο. Αντίθετα Moody's και Fitch δεν έχουν ακόμη προχωρήσει σε κάποια κίνηση.

Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,7% το 2015, επιστρέφοντας σε θετική πορεία μετά από τρία χρόνια ύφεσης και κατά 2,8% το 2016, βάσει των προκαταρκτικών εκτιμήσεων της κυπριακής στατιστικής υπηρεσίας.

Η θετική οικονομική πορεία αναμένεται ότι θα συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα, στηριζόμενη στον τουρισμό, στις επενδύσεις και στην ιδιωτική κατανάλωση, ενώ θετικές πολιτικές εξελίξεις μπορούν να προσφέρουν ακόμη καλύτερη δυναμική, σύμφωνα με τους Κωνσταντίνο Ζούζουλα και Δαμιανή Παπαθεοδώρου, αναλυτών της Axia Research.

«Το γεγονός ότι στη δευτερογενή αγορά οι αποδόσεις των 10ετών κυπριακών ομολόγων κινούνται πτωτικά και βρίσκονται κοντά στο 3% είναι η απόλυτη απόδειξη για την εμπιστοσύνη προς την κυπριακή οικονομία», υποστηρίζει η Ειρήνη Γεωργιάδου, επικεφαλής της Ελληνικής Τράπεζας και προσθέτει «την ίδια ώρα, σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον χαμηλών αποδόσεων, τα κρατικά ομόλογα της χώρας αποτελούν μία πολύ καλή επενδυτική ευκαιρία».

Η Κύπρος εξήλθε από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής (αξίας 10 δισ. ευρώ) πριν από το αναμενόμενο πέρυσι τον Μάρτιο, ενώ χρησιμοποίησε μόνο τα 7,3 δισ. ευρώ εκ των δανείων που έλαβε, ενώ προχώρησε σε πώληση 7ετών ομολόγων τον Ιούλιο, συνολικού ύψους ενός δισ. ευρώ.

«Η Κύπρος είναι μία ασφαλής ιστορία επιτυχίας», εκτιμούν οι Ιωάννης Γκιώνης και Γαλάτια Φωκά, οικονομολόγοι της Eurobank. Αυτή τη στιγμή είναι η μόνο οικονομία στην ευρωπαϊκή περιφέρεια με θετικές προοπτικές σύμφωνα με τις Moody's και Fitch, κάτι το οποίο υποδεικνύει ότι οι δύο οίκοι εξετάζουν το ενδεχόμενο αναβάθμισής της.

Η διαφορά στο κόστος δανεισμού μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αντικατοπτρίζει τα διαφορετικά θεμελιώδη δεδομένα των δύο οικονομιών, όπως σημειώνει ο Μιχάλης Κύπρου, κορυφαίο στέλεχος της Bank of Cyprus Holdings.

«Η Κύπρος ολοκλήρωσε με επιτυχία το μνημόνιο, σε αντίθεση με την Ελλάδα, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση», τονίζει και προσθέτει «Επιπρόσθετα η διαφορά μεταξύ των δύο οικονομιών και ο ορθός τρόπος που αυτοπροστατεύθηκε από τα ελληνικά προβλήματα πριν τρία χρόνια, εξακολουθεί να οδηγεί σε διαφορετική πορεία το κόστος δανεισμού των δύο χωρών».

Οι αποδόσεις των 10ετών κυπριακών ομολόγων έχουν υποχωρήσει κατά 21 μονάδες βάσης από την αρχή του έτους, κοντά στο 3,2%, ενώ των αντίστοιχων ελληνικών κατά 7,2 μονάδες βάσης και βρίσκονται στο 6,86%, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Όμως ο κ. Κύρου τονίζει ότι η Κύπρος θα πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες προκειμένου να πείσει τους οίκους αξιολόγησης να την αναβαθμίζει, με άμεσο στόχο την περαιτέρω πτώση του κόστους δανεισμού. Οι οίκοι δεν έχουν πεισθεί ότι η χώρα μπορεί να εφαρμόσει επιπλέον μεταρρυθμίσεις χωρίς να έχει την πίεση του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εταίρων της.

Η Κύπρος προσπαθεί να προχωρήσει σε πώληση μεριδίου στη Cyta (Cyprus Telecommunications Authority) εντός του 2017, να ιδιωτικοποιήσει την εταιρεία στοιχημάτων και να ξεκινήσει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΧΑΚ, αλλά και να προχωρήσει τη συμφωνία με ιδιώτες επενδυτές για το Λιμάνι της Λάρνακας.

Αν και η Κύπρος έχει βγει από το μνημόνιο, οι πιστωτές της εξακολουθούν να παρακολουθούν την πορεία της, έως ότου η χώρα αποπληρώσει το 75% των χρεών της.

Η χώρα δεν μπορεί να επαναπαυθεί στις δάφνες της, τονίζει ο Δημήτρης Γεωργιάδης, πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου της Κύπρου, το οποίο κάνει λόγο για πιθανά προβλήματα στην κυπριακή οικονομία. Το ύψος ιδιωτικού και κρατικού χρέους, σε συνδυασμό με ένα πολύ υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθιστά την οικονομία «εξαιρετικά ευαίσθητη» σε σοκ και δεν αφήνει περιθώρια για χαλάρωση.

Σύμφωνα, πάντως, με τον Paul Kazarian της Japonica Partners, οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν στην πρόοδο της κυπριακής οικονομίας. «Η Κύπρος πέτυχε μείωση των spreads χωρίς να έχει ενταχθεί στο QE της ΕΚΤ ή να έχει αναβαθμιστεί. Κέρδισε την εμπιστοσύνη και η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμά της», τόνισε ο Kazarian.

Keywords
Τυχαία Θέματα