Perol (BPCE): Πιο αβέβαιες τώρα οι προοπτικές του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος απ' ότι το 2009

«Οι προοπτικές του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος είναι πιο αβέβαιες απ ότι ήταν το 2009 λόγω των αρνητικών επιτοκίων που δεν αφήνουν περιθώρια αλλαγής αυτού του μοντέλου πολιτικής» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Francois Perol διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής τράπεζας BPCE.

«Η κινεζική ανάπτυξη μειώνεται, οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει

με απρόβλεπτες συνέπειες και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι εντοπίζονται σε πολλές περιοχές» ανέφερε ο Perol στο Ambrosetti workshop στο Cernobbio της Ιταλίας.

Παράλληλα, επισήμανε πως οι τράπεζες πρέπει να ασχοληθούν με τις διαρθρωτικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων της ψηφιοποίησης και τις αλλαγές στο ρυθμιστικό σύστημα οι οποίες και πρέπει να ολοκληρωθούν» πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν υποστεί πολλά λόγω των αρνητικών επιτοκίων, τις τιμές των εμπορευμάτων που κατρακυλούν αλλά και την ασθενέστερη ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές, σχολιάζει το Bloomberg.

Οι ανησυχίες αυτές σχετικά με την ποιότητα του ενεργητικού και την κεφαλαιακή επάρκεια οδηγούν σε μεγάλες ρευστοποιήσεις μετοχών όπου στις ευρωπαϊκές τράπεζες υπολογίζεται περίπου στο 25% για αυτό το έτος, τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 19 βιομηχανικών ομάδων της Stoxx Europe 600 Index, των οποίων ηγούνται οι Ιταλοί.

Τα αρνητικά επιτόκια «πληγώνουν» κερδοφορία του χρηματοπιστωτικού τομέα, κατέληξε ο Perol.

Keywords
Τυχαία Θέματα