Αφοί Γιαννίδη (VITEX): Οι πεισματάρηδες βιομήχανοι των χρωμάτων

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Υπάρχουν κάποιες βιομηχανίες που το DNA τους είναι «πεισματάρικο». Που παρά τις κακουχίες ξέρουν και βρίσκουν τρόπους να μένουν όρθιες και στο τέλος να βγαίνουν όχι απλώς αλώβητες, αλλά και κερδισμένες από κάθε λογής κρίση. Μια τέτοια βιομηχανία είναι και η VITEX της οικογένειας Γιαννίδη, της οποίας ηγούνται οι Κώστας, Γιάννης και Αρμόδιος Γιαννίδης. Οι σημερινοί συνεχιστές δηλαδή της κληρονομιάς των 84 ετών που τους άφησαν οι γονείς.

Οι τρεις τους τρέχουν

τα τελευταία επτά χρόνια τον οικογενειακό όμιλο και είναι εκείνοι που με την επιχειρηματική τους στάση αποδεικνύουν πως παρά την κρίση μπορούν να υπάρξουν ελληνικές πρωταθλήτριες επιχειρήσεις. Βιομηχανίες που συνεχίζουν να έχουν οικονομική υγεία αλλά και εξωστρέφεια και «γυρίζουν το παιχνίδι» όσο κι αν η υπόλοιπη αγορά καταποντίζεται και υποφέρει. Επιχειρηματίες ιδιαίτερα χαμηλών τόνων και οι τρεις τους, με τόπο καταγωγής τη Νίσυρο, κατόρθωσαν μια σειρά από νίκες που κάθε άλλο παρά συνηθισμένες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Και αυτό σε μια Ελλάδα που καταρρέει και σε μια σύνθετη αγορά όπως η ελληνική, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι η πορεία της βιομηχανίας χρωμάτων είναι ακόλουθη αυτής της οικοδομής. Δεν είναι, λοιπόν, μικρό πράγμα σήμερα η VITEX να θεωρείται η εταιρεία με τη μεγαλύτερη και συνεχόμενη αύξηση πωλήσεων που αγγίζει το 7% για το 2015 στον κλάδο των οικοδομικών χρωμάτων στην Ελλάδα. Μάλιστα η αύξηση των πωλήσεών της συνοδεύτηκε και από αποδόσεις που διαμόρφωσαν το λειτουργικό ποσοστό κερδοφορίας (EBITDA margin) σε επίπεδα άνω του 21% για το δωδεκάμηνο του 2015.

Η παραπάνω αύξηση πωλήσεων έρχεται να προστεθεί στην τρίτη συνεχόμενη χρονιά ανοδικής πορείας της, με τη VITEX να έχει αυξήσει τις πωλήσεις της στην Ελλάδα περίπου κατά 20% μέσα στην τελευταία τριετία. Σαφώς όλοι κατανοούν τι σημαίνει μια τέτοια εξέλιξη σε μια Ελλάδα που κατεδαφίστηκε και γνώρισε αντίξοες συνθήκες και απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις. Ταυτόχρονα, η ανοδική κερδοφόρα πορεία του ομίλου δημιούργησε υψηλή ρευστότητα, χάρη στην οποία σημαντικό μέρος του τραπεζικού δανεισμού μειώθηκε, σε μια σπάνια ενέργεια εντός της υφεσιακής πορείας της αγοράς χρωμάτων. Μάλιστα με βάση τα κερδοφόρα αποτελέσματα του 2015 και την υγιή ρευστότητα που έχει, η εταιρεία πέτυχε σημαντική μείωση των δανειακών κεφαλαίων τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την επένδυση στο νέο σύγχρονο εργοστάσιο που δημιούργησαν τα ξαδέλφια Γιαννίδη στον Ασπρόπυργο Αττικής το 2008.



Προσλήψεις όταν οι άλλοι απολύουν

Αν κάτι όμως κάνει τη VITEX ακόμα πιο ξεχωριστή, αυτό είναι ότι εντός του τρέχοντος έτους θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας στην εταιρεία κατά 10%, απίστευτο ρεκόρ σε μια οικονομία τόσο προβληματική όσο η ελληνική. Φυσικά όλα αυτά δεν θα είχαν επιτευχθεί χωρίς τον μετασχηματισμό της VITEX από μια ηγετική, ελληνικής ιδιοκτησίας εταιρεία χρωμάτων με ιστορία άνω των 84 ετών σε μια καινοτόμα ελληνική εταιρεία διεθνούς επιπέδου που λειτουργεί με σύγχρονο μοντέλο διοίκησης, πελατοκεντρική φιλοσοφία και συστήματα διαχείρισης και παραγωγής (ERP, logistics, full production automation). Εξάλλου η VITEX - Αφοί Γιαννίδη Α.Ε. εξάγει προϊόντα προστιθέμενης αξίας, από τα Βαλκάνια, την Κεντρική Ευρώπη και τη Ρωσία έως την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Ινδία, έχοντας παράλληλα τρεις θυγατρικές, σε Σερβία, Ρουμανία και Βουλγαρία. Η λειτουργική διαχείριση του ομίλου υλοποιείται από μια ομάδα διοίκησης η οποία απαρτίζεται από τους επιχειρηματίες και τους πέντε διευθυντές των τομέων λειτουργίας της, στελέχη δηλαδή με πολλά χρόνια γνώσης και πείρας στον συγκεκριμένο κλάδο, αλλά και σε εταιρείες διαφορετικών κλάδων, με ηγετική θέση στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ενδεικτικό της πελατοκεντρικής φιλοσοφίας είναι το «VITEX Days», όπου όλοι οι εργαζόμενοι της εταιρείας, από το R&D, το λογιστήριο έως την παραγωγή, επισκέπτονται την αγορά -το δίκτυο συνεργαζόμενων χρωματοπωλείων VITEX- και ακούνε-υποστηρίζουν απευθείας τους πελάτες συγκεκριμένες ημέρες κάθε χρόνο.



Eumaria

Ταυτόχρονα, η διοίκηση της εταιρείας αντιμετώπισε την πρόκληση της ανυπαρξίας ελληνικών ναυτιλιακών χρωμάτων σκαφών που πληρούν τις διεθνείς προδιαγραφές, σε μια χώρα που είναι πρώτη στην παγκόσμια ναυτιλία με αξία στόλου 105,6 δισ. δολάρια. Μέσα από ένα πενταετές και εντατικό πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης, το οποίο περιλάμβανε έντονο benchmarking αλλά και testing σε πραγματικές συνθήκες, σε μεγάλο αριθμό σκαφών στις δύσκολες ελληνικές θάλασσες, η εταιρεία δημιούργησε τη σειρά ναυτιλιακών χρωμάτων σκαφών διεθνούς επιπέδου Eumaria. Η συγκεκριμένη σειρά δημιουργήθηκε με σκοπό να ικανοποιήσει το σύνολο των αναγκών συντήρησης σκαφών μέσα από μια εντελώς νέα, σύγχρονη γκάμα υφαλοχρωμάτων για χρήση στις απαιτητικές συνθήκες του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τα οποία πληρούν όλες τις διεθνείς περιβαλλοντικές προδιαγραφές και νομοθετικές απαιτήσεις και τα οποία είναι πιστοποιημένα από το Lloyds Register.

Ταυτόχρονα, η VITEX, ανταποκρινόμενη στην ανάγκη για ενεργειακή μόνωση και προστασία των κτιρίων στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, δημιούργησε μετά από έρευνες το πιστοποιημένο σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης VitexTherm που εφαρμόζεται σε παλιές και νέες κατασκευές ενώ προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις για την κατασκευή, συντήρηση και ανακαίνιση ξενοδοχειακών μονάδων μέσα από μια ομάδα προϊόντων - επίσης, έναν εξόχως ελληνικό κλάδο.

Η ιστορική διαδρομή

Ογδόντα τέσσερα χρόνια συνεχούς διαδρομής συμπληρώνει φέτος η εταιρεία VITEX - Αφοί Γιαννίδη Α.Ε. Πρόκειται για μια εταιρεία που βάσισε τη δημιουργία της στην τύχη. Για την ακρίβεια, τη βάσισε σε ένα ναυάγιο! Αρχικά η οικογένεια εμπορευόταν και παρήγε πισσόχαρτο, ένα υλικό αναγκαίο για τη μόνωση των πρώτων προσφυγικών κατοικιών.

Ηταν η περίοδος των παραγκουπόλεων στη Νίκαια και τον Πειραιά από τους ταλαιπωρημένους και ξεριζωμένους Ιωνες της Σμύρνης. Η οικογένεια Γιαννίδη -και κυρίως ο μεγαλύτερος αδελφός, εκτελωνιστής στο επάγγελμα, Νίκος Γιαννίδης- δεν θα είχε ασχοληθεί με την παραγωγή και διακίνηση πισσόχαρτου αν δεν ναυαγούσε ένα φορτηγό πλοίο στον Πειραιά και ο Κώστας Βερνίκος, τότε ιδιοκτήτης ρυμουλκών, δεν είχε αναλάβει να αδειάσει το ναυάγιο από τα εμπορεύματά του. Ο νεαρός εκτελωνιστής τα αγόρασε όλα -ορυκτέλαια, μπογιές, πισσόχαρτα- και τα τοποθέτησε σε ένα υπόγειο που νοίκιασε στην οδό Νοταρά. Σύντομα ο Νίκος Γιαννίδης κάλεσε τα αδέλφια του, Δημήτρη, Αρμόδιο και Σταύρο, να συμμετάσχουν στην προσπάθειά του. Ετσι δημιουργήθηκε η εταιρεία Αφοί Γιαννίδη Ομόρρυθμος Εταιρεία. Λίγο αργότερα ο Δημήτρης αποχώρησε και πλέον οι τρεις προχώρησαν μαζί ως το τέλος.
Ο Νίκος ήταν ο οικονομικός διαχειριστής, ο Σταύρος κρατούσε το εμπορικό τμήμα και ο Αρμόδιος ήταν υπεύθυνος της παραγωγής. Η επιχείρηση αναπτύχθηκε και το 1940 στην οδό Πίνδου, στο Μοσχάτο, δημιουργήθηκε ένα μικρό συγκρότημα παραγωγής πισσόχαρτων και ασφαλτόπανων, ο Ερμής, όπου απασχολούνταν 15 εργάτες. Η Κατοχή ανέστειλε τα σχέδια των τριών αδελφών και η μόνη αναλαμπή ήταν το 1943, όταν επαναλειτούργησε αμέσως μετά τον βομβαρδισμό του Πειραιά από τη συμμαχική αεροπορία.

Τα τέσσερα χρόνια πέρασαν και σύντομα η εταιρεία ξαναβρήκε τους ρυθμούς της λόγω της προσπάθειας ανασυγκρότησης της χώρας. Νέες δραστηριότητες θα είναι οι βαφές της ασφάλτου και η επίστρωση πάρκων με έγχρωμο ασφαλτικό τάπητα. Λίγο αργότερα οι μεγάλοι σεισμοί της δεκαετίας του 1950 δημιούργησαν νέα ζήτηση. Κάπως έτσι, το 1957 δημιουργήθηκε νέο εργοστάσιο στην οδό Πειραιώς 26, με αντικείμενο την παραγωγή πλαστικών λαμαρινών από fiberglass και πολυεστέρα και πλαστικά σκάφη.

Το 1960 ήταν σημαδιακή χρονιά για την οικογένεια Γιαννίδη, καθώς πέρασε στα χρώματα. Υπήρχε μεγάλη ζήτηση σε χρώματα και η εταιρεία διέθετε ήδη δίκτυο διανομής. Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκε η ΕΡΜΗΧΡΩΜ με το εργοστάσιο παραγωγής των οικοδομικών χρωμάτων VITEX, σε εγκαταστάσεις στη βιομηχανική ζώνη της οδού Πειραιώς, και συγκεκριμένα των οδών Θεσσαλονίκης 45 και Πειραιώς 24. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1965, και αφού η δεύτερη γενιά είχε αρχίσει να δραστηριοποιείται, επεκτάθηκαν οι κτιριακές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις παραγωγής των βερνικοχρωμάτων Verolac, των βερνικιών Lussolac. Το 1970 συγχωνεύτηκαν οι εταιρείες Ερμής και ΕΡΜΗΧΡΩΜ σε ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία Αφοί Γιαννίδη Α.Ε. Ερμής - ΕΡΜΗΧΡΩΜ και το 1971 δημιουργήθηκε νέο εργοστάσιο στο Μοσχάτο, με αντικείμενο την παραγωγή διογκωμένης πολυστερίνης.
Τον επόμενο χρόνο κατασκευάστηκε νέο εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο για την παραγωγή ασφαλτικών γαλακτωμάτων και βερνικιών, καθώς επίσης και οξειδωμένης ασφάλτου.

Ο όμιλος συνέχισε να αναπτύσσεται μέσα από εξαγορές άλλων επιχειρήσεων, καθώς το 1988 εξαγόρασε, μεταξύ άλλων, τη χρωματοβιομηχανία ΣΥΝΤΕΞ ΕΠΕ στον Ασπρόπυργο. Παρήγε οικοδομικά χρώματα, χρώματα θαλάσσης, αυτοκινήτων και βιομηχανικά. Ο όμιλος Γιαννίδη το 2000 αποφάσισε να επεκταθεί και στις χώρες των Βαλκανίων. Δημιούργησε την εταιρεία VITEX - Hermes στη Σερβία το 2005, στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία το 2008. Την ίδια χρονιά λειτουργεί η νέα μονάδα παραγωγής χρωμάτων στη Βιομηχανική Περιοχή Ασπροπύργου, σε μια επένδυση ύψους άνω των 30 εκατ. ευρώ.

Νισύριοι με προσφορά

Δίχως να προκαλούν, τα τρία ξαδέλφια δέχτηκαν διά του Αρμόδιου Γιαννίδη την πρόσκληση να ηγηθούν της Πανελληνίου Ενώσεως Βιομηχανιών Χρωμάτων Βερνικίων και Μελανών, σε μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων. Ο Αρμόδιος Γιαννίδης έχει αναλάβει εσχάτως να απαντήσει για λογαριασμό όλης της αγοράς στις κατηγορίες ότι ο κλάδος πνέει τα λοίσθια και να αναδείξει την ελληνικότητα και ανθεκτικότητά του.

Ιδιαίτερα αγαπημένοι μεταξύ τους, κάτι μάλλον σπάνιο για κληρονόμους, ο Κώστας από τη θέση του προέδρου, ο Γιάννης και ο Αρμόδιος με την κοινή ιδιότητα του διευθύνοντος συμβούλου, έχουν πάρει από τους γονείς όχι μόνο την αφοσίωση για τη δουλειά, αλλά και την ευαισθησία της προσφοράς προς την κοινωνία. Προς αυτή την κατεύθυνση η VITEX - Αφοί Γιαννίδη Α.Ε. σε παλαιότερο χρόνο αγόρασε ένα πενταώροφο κτίριο στο κέντρο του Μοσχάτου και κατόπιν το δώρισε στον Δήμο Μοσχάτου για λειτουργία γηροκομείου. Γι' αυτήν την ενέργεια ο Δήμος μετονόμασε την οδό Πεντέλης σε οδό Αδελφών Γιαννίδη. Την ίδια πρακτική ακολούθησε και ο Δήμος Νισυρίων ο οποίος μετονόμασε τον κεντρικό δρόμο του Μανδρακίου σε οδό Αφών Γιαννίδη κατόπιν πιο πρόσφατης δωρεάς. Συγκεκριμένα, η εταιρεία αγόρασε ένα οικόπεδο στη Νίσυρο, όπου με επίσης ιδία δαπάνη ανεγέρθη το αρχαιολογικό μουσείο του νησιού, το οποίο εγκαινιάστηκε πρόσφατα.

Το μουσείο είναι διαχρονικό και καλύπτει όλη την ιστορική διαδρομή του νησιού, από την προϊστορική έως τη μεταβυζαντινή περίοδο. Τα εκθέματα προέρχονται από τις σωστικές ανασκαφές που διενεργήθηκαν στο νησί κατά την περίοδο της ιταλοκρατίας, αλλά και αργότερα από τις εφορείες αρχαιοτήτων, ενώ πολλά από αυτά προσφέρθηκαν από τους Νισύριους, οι οποίοι είναι λάτρεις των αρχαιοτήτων του νησιού τους.

Keywords
vitex, πνέει τα λοίσθια, dna, ελλαδα, εταιρεία, ebitda, σημαίνει, υγιή, erp, logistics, full, ρωσία, συγκεκριμένο, νέα, lloyds, νικαια, πειραιας, ιωνες, σεισμος, θεσσαλονικη, επε, hermes, αφοσίωση, προσφορες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, αξια, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, τελος του κοσμου, κοινωνια, αποτελεσματα, τι σημαινει, βγαινουν, πνέει τα λοίσθια, ιωνες, χωρες, ρωσία, βουλγαρια, δουλεια, ινδια, νησι, οικονομια, πειραιως, περιοδος, πλαισιο, προγραμμα, ρουμανια, σεισμοι, τυχη, υγεια, χρωματα, dna, hermes, lloyds, αγορα, αυξηση, απιστευτο, ασια, αφοσίωση, βαλκανια, γονεις, δημος, διοικηση, δικτυο, ευρω, ενεργεια, εξελιξη, εξωστρεφεια, επε, επτα, ερευνες, ερμης, ερχεται, εταιρεία, ετων, ευρωπη, ζωνη, υγιή, ιδια, θεσεις εργασιας, κατασκευες, κτιριο, λειτουργια, μειωση, μικρο, μοσχατο, μονωση, ναυτιλια, ομαδα, ομιλος, οικογενεια, ανωνυμη εταιρεια, πλοιο, πλαστικα, πωλησεις, ρεκορ, σερβια, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συντομα, συντηρηση, σειρα, σκαφη, συγχρονο, σχεδια, τμημα, τρια, τριτη, υψηλη, φυσικα, βαφες, δημητρης, full, χωρα, ιδιαιτερα, κωστας, logistics, σημαίνει, θαλασσες, θεσεις, υλικο, vitex
Τυχαία Θέματα