Oι άθλοι και τα εμπόδια του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας

Oι ΥΠΟΙΚ των 19 χωρών της ευρωζώνης συναντώνται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν άλλη μία αναθεώρηση ενός καθυστερημένου ελληνικού προγράμματος. Η συνάντηση έρχεται τη στιγμή που το χρηματιστήριο της χώρας έχει επιδείξει πτώση τις 7 τελευταίες ημέρες, με τις μετοχές να βρίσκονται σε χαμηλό 26ετίας. Παράλληλα, η ευρωπαϊκή κριτική της τακτικής που ακολουθεί η Ελλάδα όσον αφορά την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης απειλεί να διαλύσει

την Σένγκεν.

Οι δανειστές της Ελλάδας, όπως η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, πρέπει να υπολογίσουν εάν η χώρα ικανοποιεί τα προαπαιτούμενα για το πακέτο των 86 δισ. ευρώ. Οι θεσμοί πρέπει να αποφασίσουν εάν θα συνεχιστεί το bailout, πριν απελευθερωθεί περισσότερη χρηματοδότηση και πριν συνεχιστούν οι ομιλίες για ελάφρυνση του χρέους.

Γιατί καθυστερεί το πρόγραμμα

Σύμφωνα με την πρόσφατη συμφωνία του bailout, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του πρέπει να μεταρρυθμίσουν το ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα, να προτείνουν νέα μέτρα λιτότητας τα οποία θα οδηγήσουν σε πλεόνασμα και να δημιουργήσουν το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Η λίστα η οποία χρειάζεται να ακολουθηθεί για την ανασκόπηση του πακέτου διάσωσης θα ήταν δύσκολη για οποιαδήποτε κυβέρνηση και όχι μόνο για μία κυβέρνηση συνεργασίας η οποία κατέχει την βουλευτική πλειοψηφία για 3 μόνο θέσεις.

Τί κάνουν οι εταίροι;

Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση του συνολικού προγράμματος. Η Κομισιόν, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ συνεργάζονται με ρυθμιστές στην Αθήνα για να δουν εάν η Ελλάδα ακολουθεί τα προαπαιτούμενα. Ο ΕSM παίζει επίσης τον ρόλο του. Ο Jeroen Dijsselbloem ο οποίος προεδρεύει των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης ανέφερε πως το όλο θέμα μπορεί να πάρει εβδομάδες διαπραγματεύσεων.

Ποιά είναι η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας;

Η ΤτΕ προβλέπει πως η οικονομία περιορίστηκε κατά 0,2% πέρυσι. Οι υπολογισμοί της Κομισιόν αναφέρουν πως το ΑΕΠ το 2015 παρέμεινε σταθερό, ενώ υπολογίζει περιορισμό κατά 0,7% το 2016. Η επιρροή της περσινής αναταραχής και των capital controls ήταν πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν, αν και ο πρόεδρος της ΤτΕ κ. Στουρνάρας ανέφερε πως η οικονομική παραγωγή του 2015 θα ήταν μέχρι και 15 δισ. ευρώ μεγαλύτερη εάν δεν υπήρχε η πολύμηνη διαμάχη μεταξύ του πρωθυπουργού Τσίπρα και των εταίρων.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως μία καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του προγράμματος θα επηρεάσει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου βρίσκονται στην χειρότερη θέση στο World Bond Indexes του Bloomberg για φέτος, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται κι αυτό στην τελευταία θέση των κύριων χρηματαγορών που παρακολουθεί το πρακτορείο. Οι τράπεζες έχουν κι αυτές δεχθεί πλήγμα, χάνοντας πάνω από το μισό της αξίας κεφαλαιοποίησής τους.

Γιατί επιμένουν οι εταίροι για μειώσεις στις συντάξεις;

Η Ελλάδα έχει περίπου 2,7 εκατομμύρια συνταξιούχους, με τη μέση σύνταξη να βρίσκεται στα 960 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του Υπ. Εργασίας. Το σύνολο των συνταξιούχων και των ανέργων ξεπερνά τον αριθμό των εν ενεργεία εργαζομένων 3,7 εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Πέρυσι, η χώρα ξόδεψε το 22,7% του προϋπολογισμού της για να κλείσει τις τρύπες στα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής το οποίο ανέφερε επίσης πως η χώρα ξοδεύει το 14,8% του ΑΕΠ της στις συντάξεις, σε σχέση με τον μέσο όρο 7,9% των χωρών μελών του ΟΟΣΑ.

Ποιά είναι τα μεγαλύτερα σημεία τριβής για τους εταίρους;

Τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους δανειστές είναι το δημοσιονομικό, η δημόσια διακυβέρνηση και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Τα δύο πρώτα συνδέονται μεταξύ τους, με την Ελλάδα να πρέπει να αποδείξει πως μπορεί να φτάσει τους στόχους του πακέτου. Η Ελλάδα έχει προτείνει να αυξήσει τη φορολογία για να εξισορροπηθεί το ασφαλιστικό, κάτι που η Ευρώπη λέει πως θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη, τιμωρώντας τους εργοδότες. Ο Τσίπρας πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τις αλλεπάλληλες κατηγορίες νεποτισμού στην κυβέρνησή του.

Πόσα χρήματα διακυβεύονται;

Το ακριβές ποσό της επόμενης δόσης της Ελλάδας θα εξαρτηθεί από πότε θα απελευθερωθεί και τί απομένει να γίνει. Οι δανειστές θέλουν η Ελλάδα να μπορεί να πληρώνει τις δόσεις της στο ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τους λοιπούς εταίρους. Παρόλα αυτά δεν θέλουν να δώσουν στη χώρα αρκετό χώρο για να σταματήσει να παίρνει το πακέτο διάσωσης στα σοβαρά. Οι παρούσες προσδοκίες υπολογίζουν μία δόση 4-6 δισ. ευρώ, κάτι που θα επιτρέψει στη χώρα να "βγάλει" το μισό καλοκαίρι αλλά όχι και τη δόση του Αυγούστου.

Keywords
Τυχαία Θέματα