Ι. Κάπρας (Bosch Ελλάδος): Σε άνοδο οι πωλήσεις – «Νωρίς να συζητάμε για επενδύσεις»

Αύξηση εσόδων για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά παρουσίασε το 2015 η Bosch Ελλάδος, μέλος του γερμανικού ομίλου Bosch, καθώς οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 37 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 11,4%. Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο Ιωάννης Κάπρας (φωτ.), διευθύνων σύμβουλος της Bosch Ελλάδος, το 2016 έχει επίσης ξεκινήσει θετικά, καθώς στο α' τετράμηνο η αύξηση των πωλήσεων διαμορφώνεται στο +12,6%.

Ωστόσο ο ίδιος εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το υπόλοιπο της τρέχουσας

χρονιάς. Στόχος, όπως είπε, είναι να κλείσει το 2016 με αύξηση των πωλήσεων κατά 6%.

Ερωτηθείς δε για το εάν ο γερμανικός όμιλος, που μετρά 103 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά, σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί και με παραγωγική μονάδα απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να εισηγηθώ για την πραγματοποίηση μιας επένδυσης στην Ελλάδα, διότι το περιβάλλον δεν είναι σταθερό. Χρειάζονται ακόμα 2 με 3 χρόνια».

Στο 2015, τα κέρδη προ φόρων και τόκων παρουσίασαν αύξηση 4,6%, ενώ τα κέρδη ανήλθαν στα 778.840 ευρώ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η εταιρεία. Ο μεγαλύτερος τομέας της Bosch, η οποία έχει ένα αρκετά ευρύ πελατολόγιο στην Ελλάδα, είναι αυτός των ανταλλακτικών αυτοκινήτου, οι πωλήσεις του οποίου διαμορφώθηκαν στα 17,7 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 6,8%. Διψήφια αύξηση είχαν τα υπόλοιπα τμήματα της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, το τμήμα Βιομηχανικής Τεχνολογίας είχε άνοδο των πωλήσεων της τάξεως του 22,6% στα 4,7 εκατ. ευρώ, ενώ το τμήμα των ηλεκτρικών εργαλείων παρουσίασε αύξηση 12,3% στα 7,4 εκατ. ευρώ. Τέλος, ο τομέας της ενέργειας και ασφάλειας κτιρίων παρουσίασε αύξηση 16,7% στα 7,1 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον πως το 2015 ήταν η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που η Bosch Ελλάδος είχε θετικό πρόσημο στις πωλήσεις της.

Ο κ. Κάπρας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, απέδωσε την άνοδο σε μία δύσκολη περίοδο, στις κινήσεις αναδιάρθρωσης και μείωσης του κόστους που έκανε η εταιρεία τη διετία 2012-2013. Αξίζει πάντως να επισημανθεί πως το 2008 η Bosch Ελλάδας είχε κύκλο εργασιών της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Κάπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα διεθνή πλάνα της εταιρείας να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της και να δραστηριοποιηθεί εκτενώς στο χώρο του αποκαλούμενου Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT), χωρίς, όμως, να αναφερθεί στο πώς σχεδιάζει να κινηθεί η Bosch στην ελληνική αγορά όσον αφορά στον συγκεκριμένο τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα