O «Μπάμπις ο φλου», νικητής των εκλογών στην Τσεχία

Μια σημαντική νίκη από το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα ANO στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Τσεχικής Δημοκρατίας έδωσε άλλο ένα χτύπημα στις δυνάμεις που πιέζουν για βαθύτερη ενσωμάτωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπογράμμισε την επιρροή των αντισυστημικών κομμάτων στο πλαίσιο της Ένωσης.

Το κόμμα του οποίου ηγείται ο δισεκατομμυριούχος Αντρέι Μπάμπις, ο οποίος αντιτίθεται στην ένταξη στο ευρώ και κατηγορεί τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη μεταναστευτική

πολιτική της Γερμανίας, κέρδισε με επίδοση- ρεκόρ και ξεκίνησε συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Αυτό που αποτέλεσε έκπληξη, ήταν οι Δημοκρατικοί Πολίτες, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να καταργήσουν την υποχρέωση των Τσέχων να ενταχθούν στο ευρώ, κατετάγησαν δεύτεροι. Η αντιμουσουλμανική Ελευθερία και Άμεση Δημοκρατία, ένα κόμμα γνωστό ως SPD που καλεί τη χώρα να ακολουθήσει τη Βρετανία στο δρόμο έξω από την ΕΕ, κατετάγη τέταρτο. Συνολικά, τα κόμματα που αντιτίθενται στην βαθύτερη ολοκλήρωση της ΕΕ, κέρδισαν περισσότερες από τις μισές ψήφους.

Το κόμμα ΑΝΟ του Μπάμπις στην Τσεχία, δεν διακρίνεται για την ανοικτή του εχθρότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως το κόμμα Ελευθερία και Άμεση Δημοκρατία, ή το γερμανικό AfD. Ωστόσο, η κριτική του για παρεμβολές από τις Βρυξέλλες και την κατάρρευση των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων σημαίνει ότι η κυβέρνηση Μπάμπις θα μετατοπιστεί πιθανώς προς την κατεύθυνση της «ευρωσκεπτικιστικής ρητορικής» και θα περιπλέξει τις προσπάθειες άλλων ηγετών για την τόνωση της συνεργασίας, σύμφωνα με τον Vit Dostal, από το think tank του AMO στην Πράγα.

Keywords
Τυχαία Θέματα