Moody's: Η Ελλάδα παραμένει ερωτηματικό - Υψηλή η αβεβαιότητα για την 2η αξιολόγηση

Επιβεβαίωσε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων σε Caa3 ο οίκος Moody's διατηρώντας σταθερό το outlook της ελληνικής οικονομίας.

«Παρά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης η Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει ερωτηματικό στους δανειστές για το μέλλον του προγράμματος εξαιτίας της αβέβαιης φύσης της ελληνικής πολιτικής σκηνής ενώ μένει να εφαρμοστούν τα μέτρα που πρέπει βάσει του προγράμματος και με την συγκεκριμένη

πολιτική δυναμική στη ζώνη του ευρώ. Κατά συνέπεια, οι κίνδυνοι για τους κατόχους ομολόγων του ιδιωτικού τομέα παραμένουν υψηλοί», αναφέρει μεταξύ άλλων ο οίκος.

Όπως τονίζεται η »αβεβαιότητα που συνδέεται με τη ολοκλήρωση των υπόλοιπων στοιχείων του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης αξιολόγησης η οποία αναμένεται να οδηγήσει στην καταβολή περίπου 6,1 δισεκατομμύριων ευρώ, εξακολουθεί να είναι υψηλή».

«Ο κίνδυνος χρεοκοπίας κατά τη διάρκεια του προγράμματος παραμένει σημαντικός, δεδομένης της μεγάλης επερχόμενης λήξης ομολόγων του Ιούλιου του 2017 με πληρωμές 6,6 δισ., εκ των οποίων τα 2,3 δισ. οφείλονται σε κατόχους ομολόγων στον ιδιωτικό τομέα και 3,9 δισ. στην ΕΚΤ», αναφέρει ο οίκος.

H Moody's σημειώνει ότι αναβάθμιση της αξιολόγησης των ελληνικών κρατικών ομολόγων θα ήταν πιθανή στην περίπτωση «μειωμένου κινδύνου υλοποίησης του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων» στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου ή σε περίπτωση διατηρήσιμης ανάπτυξης και πρωτογενών πλεονασμάτων τα οποία «θα βοηθήσουν στη μείωση του χρέους».

Keywords
Τυχαία Θέματα