Mega-deal συγχώνευσης $14 δισ. για Huntsman και Clariant

Η ελβετική Clariant συμφώνησε να εξαγοράσει την Huntsman Corp. με τίμημα 6,4 δισ. δολ. Από το deal που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά μεταβιβάσεων στον χώρο της παγκόσμιας βιομηχανίας χημικών, θα προκύψει ένας κολοσσός χημικών αξίας περίπου 14 δισ. δολαρίων, καθώς οι εταιρείες του κλάδου αναζητούν τρόπους μείωσης του κόστους και αύξησης των εσόδων.

Η συγχώνευση, όπως ανακοίνωσαν οι δυο εταιρείες, θα γίνει εξ ολοκλήρου με μετοχές και αναμένεται να δώσει ώθηση στις προοπτικές

ανάπτυξης της νέας επιχειρηματικής οντότητας.

Οι μέτοχοι της ελβετικής Clariant θα κατέχουν το 52% της νέας εταιρείας, ενώ της αμερικανικής Huntsman το υπόλοιπο 48%, με βάση τις τρέχουσες τιμές.

Ο CEO της Huntsman, Peter Huntsman, θα διατηρήσει τον τίτλο του διευθύνοντος συμβούλου και στη νέα εταιρεία ενώ ο CEO της Clariant Hariolf Kottmann, θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου. Ο νέος όμιλος, της οποίας το Δ.Σ. θα είναι ομοιόμορφα χωρισμένο, αναμένεται να ονομαστεί HuntsmanClariant.

Σημειώνεται ότι μετά την ανακοίνωση του deal η μετοχή της Clariant ενισχύθηκε κατά 4,5%, , αποτιμώντας την εταιρεία σε 7,24 δισ. φράγκα. Φέτος η εταιρεία έχει ενισχυθεί κατά 27%. Η μετοχή της Huntsman έχει ενισχυθεί κατά 40% με αγοραία αξία 6,4 δισ. δολ.

Από τη συμφωνία θα προκύψει μία διατλαντική εταιρεία που αποτιμάται περίπου στα 20 δισ. δολ. (συμπεριλαμβανομένου του χρέους), η οποία θα προσφέρει ένα ευρύ φάσμα χημικών προϊόντων.
Μαζί οι δύο εταιρείες, έχουν παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες και απασχολούν σχεδόν 32.000 υπαλλήλους. Συνδυαστικά, θα έχουν ετήσια έσοδα άνω των 13 δισ. δολαρίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα