H συνάντηση της ιταλικής επιχειρηματικής ελίτ επισκιάστηκε από τη Monte dei Paschi

Η επιχειρηματική ελίτ της Ιταλίας ολοκλήρωσε την ετήσια συνάντησή της, υπό την απειλή της πιο προβληματικής τράπεζας της Ευρώπης.

Η ανάγκη της ανάνηψης της Banca Monte dei Paschi di Siena, της μεγαλύτερης σε ηλικία τράπεζας του κόσμου, δεν αποτέλεσε θέμα στην επίσημη ατζέντα του Ambrosetti Forum

στη Λίμνη του Κόμο το περασμένο σαββατοκύριακο. Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός Matteo Renzi και ο ΥΠΟΙΚ του, Pier Carlo Padoan αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν την απειλή της τράπεζας. Αν και οι συναντήσεις επικεντρώθηκαν στο θέμα του προσφυγικού και τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας, οι οικονομολόγοι στη Villa d'Este μίλαγαν για την τράπεζα.

Η τράπεζα, η οποία ιδρύθηκε στη Σιένα τον 15ο αιώνα παραμένει σε καθεστώς υποβοηθούμενης επιβίωσης μετά από δύο bailout από το 2009 και 8 δισ. ευρώ φρέσκου κεφαλαίου που συγκεντρώθηκαν από επενδυτές τα τελευταία δύο χρόνια. Η Paschi, η οποία βρέθηκε ως η πιο τρωτή στα οικονομικά σοκ κατά τη διάρκεια των stress tests, είναι πια το επίκεντρο ενός πλάνου για την επανάκαμψη της κερδοφορίας. Για πολλούς, όμως, η Monte dei Paschi di Siena είναι τράπεζα... "too big to fail".

Η προσπάθεια για την τράπεζα αποτελεί κομμάτι του Renzi για την προάσπιση του οικονομικού συστήματος το οποίο έχει 360 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων και μία οικονομικής στασιμότητας. Αντιθέτως με την Ισπανία, όπου οι αδύναμες τράπεζες υπέστησαν bailout το 2012, η Ιταλία δεν υποχρέωσε τις τράπεζές της να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους.

Η μεταστροφή στον ESM για την σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας αποτελεί ακόμη μία επιλογή που η κυβέρνηση του Renzi δεν έχει ακόμη ξεγράψει. Η πιθανότητα αυτή είχε συζητηθεί κατά τη διάρκεια των συζητήσεων του Renzi με τη Merkel.

H αναδιάρθρωση της Monte Paschi επήλθε μετά από ένα selloff το οποίο "έσβησε" το 75% της αξίας κεφαλαιοποίησής της φέτος και οδήγησε τις ιταλικές τράπεζες σε νέα χαμηλά.

Keywords
Τυχαία Θέματα