H νέα, επιχειρηματική, εισβολή στο Ιράν

Στις 24 και 25 Ιανουαρίου, στελέχη των Airbus, Lufthansa και Bombardier απολάμβαναν τσάι και γλυκίσματα με στελέχη της ιρανικής αεροναυπηγικής βιομηχανίας στο Parsian Azadi Hotel της βόρειας Τεχεράνης. Μία, μόλις, εβδομάδα πριν, στελέχη των φαρμακοβιομηχανιών της Γαλλίας και του

Ιράν είχαν μία παρόμοια συνάντηση. Παράλληλα την ίδια μέρα, στις 25 Ιανουαρίου, τα στελέχη της Peugeot κέρναγαν εδέσματα τη στιγμή που άνοιγαν την νέα τους αντιπροσωπεία σε ακριβή γειτονιά της Τεχεράνης, στην Andarzgoo Street.

Mε την άρση των διεθνών κυρώσεων προς το Ιράν, η Τεχεράνη νιώθει και πάλι ως κέντρο επιχειρηματικής ανάπτυξης. Το Imam Khomeini International Airport αντηχεί με τις φωνές Γάλλων, Βρετανών και Γερμανών, ενώ τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα με χρηματιστές και τραπεζίτες που προσπαθούν να κερδίσουν ό,τι μπορούν από μία οικονομία των 406 δισ. δολαρίων κι έναν πληθυσμό, νέο σε ηλικία, με μόρφωση, που φτάνει τα 77 εκατομμύρια ανθρώπους. Στις 25 Ιανουαρίου, και πάλι, ο Ιρανός πρόεδρος Hassan Rouhani προσγειώθηκε στη Ρώμη για να ξεκινήσει την ευρωπαϊκή του καμπάνια, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συναντιόταν με επιχειρηματικούς και πολιτικούς ηγέτες της Ιταλίας και της Γαλλίας. Μέσα σε τέσσερις ημέρες, ο Rouhani είχε προχωρήσει σε συμφωνίες αξίας τουλάχιστον 22 δισ. δολαρίων.

Οι κύριοι απόντες των συμφωνιών αυτών είναι οι Αμερικάνοι. Αν και οι Ευρωπαίοι και οι Ασιάτες κυνηγούν τις συμφωνίες αυτές, οι εταιρείες των ΗΠΑ φαίνεται πως πρέπει να παρακολουθήσουν τα τεκταινόμενα από... τα αποδυτήρια. Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν μπορεί να επιδιορθώσει τις τεταμένες από το 1979 σχέσεις των ΗΠΑ και του Ιράν όταν δεκάδες πολιτών των ΗΠΑ είχαν παγιδευτεί στην πρεσβεία της στην Τεχεράνη για 444 ημέρες. Επίσης, οι ΗΠΑ έχουν κρατήσει μερικές κυρώσεις προς τις ΗΠΑ λόγω του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων της χώρας και την υποστήριξη ορισμένων γκρουπ που οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τρομοκρατικές. Μία εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα είναι οι Boeing, GE και United Technologies, οι οποίες θα βοηθήσουν στην επανάκαμψη του πολιτικού αεροπορικού στόλου της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα