Επεκτείνει την «αυτοκρατορία» της η Toyota εξαγοράζοντας το σύνολο της Daihatsu

Η Toyota Motor Corp θα προχωρήσει στην εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Daihatsu Motor Co. προς 389 δισ γιεν (2,95 δισ ευρώ) με ανταλλαγή μετοχών, καθιστώντας το σκέλος που ειδικεύεται σε μικρά αυτοκίνητα με σημαντικές πωλήσεις στη ΝΑ Ασία πλήρη θυγατρική

του ομίλου.

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου αναμένεται να προσφέρει 0,26 της μετοχής της για κάθε μία μετοχή της Daihatsu σε μία ανταλλαγή που θα πραγματοποιηθει΄την 1η Αυγούστου, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Η μετοχή της Daihatsu θα σταματήσει τη διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο του Τόκιο στις 26 Ιουλίου και θα εξέλθει του ταμπλό την αμέσως επόμενη μέρα.

Μετά την είδηση η μετοχή της Toyota ενισχύθηκε 4,6% κλείνοντας στα 7.200 γιεν.

Η Toyota δημιουργεί πιο στενούς δεσμούς με τους Ιάπωνες ανταγωνιστές της καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν την αύξηση του λειτουργικού κόστους τους ώστε να ανταποκριθούν στους πιο αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανόνες αλλά και την πρόκληση μία πιος βραδείας ανάπτυξης πωλήσεων.

Ήδη από πέρυσι η Toyota είχε γνωστοποιήσει πως θα ενισχύσει τη συνεργασία της με την Mazda Motor Corp., ενώ τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν τα δημοσιεύματα ότι σκέφτεται σοβαρά να προχωρήσει σε συμμαχία με την Suzuki Motor Corp.

«Πρόκειται για μία ευκαιρία και για τις δύο πλευρές να σταματήσουμε να νοιώθουμε ότι πρέπει να περάσουμε τις δυσκολίες μόνοι, και να εμπιστευτούμε ο ένας τον άλλο ώστε να εκμεταλλευθούμε πλήρως τις ισχυρές προοπτικές μας», σημειώνει στη σημερινή δήλωση ο Πρόεδρος της Toyota, Akio Toyoda.

Αν και η Toyota ήταν η μόνη αυτοκινητοβιομηχανία που πούλησε πάνω από 10 εκατ. οχήματα παγκοσμίως πέρυσι, οι πωλήσεις της ήταν μειωμένες κατά 0,8%, στα 10,15 εκατ. οχήματα.

Την ίδια ώρα οι πωλήσεις της γερμανικής ανταγωνίστριας της Volkswagen AG υποχώρησαν 2% και της General Motors Co 0,2%, υποδεικνύοντας το βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης για τον κλάδο παγκοσμίως, ο οποίος απ' το 2009 ήταν σε τροχιά ανόδου.

Η Daihatsu πέρυσι είχε μία δύσκολη χρονιά με τις πωλήσεις να υποχωρούν 13%, στα 794.000 οχήματα. Μάλιστα οι εγχώριες παραγγελίες υποχώρησαν 14% έπειτα απ' τον πόλεμο τιμών που είχε με την Suzuki για την πρωτιά στην κατηγορία των minicars.

Επίσης κατέγραψε σημαντική πτώση 10% στις πωλήσεις της στην Ινδονησία κατά το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική αγορά για την αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία μάλιστα κατασκευάζει στα εργοστάσια της εκεί οχήματα για την Toyota.

Η ιστορία της Daihatsu ξεκινά το Μάρτιο του 1907 όταν δύο ακαδημαϊκοί και μία ομάδα επιχειρηματιών έστησαν την εταιρεία στην Οζάκα της Ιαπωνίας, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας ώστε να παράγουν εσωτερικής καύσης μηχανές.

Η πρώτη σύνδεση μεταξύ της Toyota και της Daihatsu έγινε το 1967 ενώ απ' το 1998 η πρώτη έγινε μεγαλομέτοχος της δεύτερης. Το 2011 η Daihatsu άρχισε να κατασκευάζει σε εργοστάσια της minicars για λογαριασμό της Toyota.
Σημειώνεται ότι η Toyota σήμερα είναι μεγαλομέτοχος της ιαπωνικής εταιρείας κατασκευής φορτηγών Hino Motors Ltd. ενώ έχει μειοψηφικά μερίδια στην Fuji Heavy Industries Ltd που κατασκευάζει τα αυτοκίνητα Subaru αλλά και την εταιρεία φορτηγών Isuzu Motors Ltd.

Keywords
Τυχαία Θέματα