H Gazprom μείωσε κατά 10% τις παροχές φυσικού αερίου προς την Τουρκία

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom προχώρησε στη μείωση της παροχής φυσικού αερίου προς τις τουρκικές ιδιωτικές εταιρείες κατά 10%, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι του υπουργείου Ενέργειας της Τουρκίας στο Reuters.

Η εταιρεία προχώρησε σε περικοπές μετά από αλλεπάλληλες διαφωνίες με ιδιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας επί των τιμών.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, της Ρωσίας δήλωσε ότι η περικοπή τέθηκε σε ισχύ

στις 10 Φλεβάρη. Έξι ιδιωτικές τουρκικές εταιρείες αγόραζαν συνολικά 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία ετησίως.

Μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης, η Gazprom αρνήθηκε να σχολιάσει επί του ζητήματος.

Η Τουρκία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία αφού πάνω από το ήμισυ του φυσικού αερίου που εισάγει προέρχεται από εκεί. Ωστόσο, οι δύο χώρες βρίσκονται στα «μαχαίρια» από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η Άγκυρα κατέρριψε ένα ρωσικό μαχητικό στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας λέγοντας ότι παραβίασε τον εναέριο χώρο της.

Πάντως, πηγές αναφέρουν πως προς το παρόν η Τουρκία δεν έχει ζητήσει φυσικό αέριο από κάποια άλλη χώρα, λόγω της χαμηλής ζήτησης που υπάρχει εξαιτίας του ζεστού καιρού.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά την κάλυψη της ζήτησης του φυσικού αερίου», αναφέρει Τούρκος αξιωματούχος.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Τουρκίας με τις πωλήσεις να αγγίζουν τα 28 με 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως αξίας περίπου 6,5 δισ. δολάρια. Η Τουρκία εισάγει το 60 % του φυσικού της αερίου και το 35% του πετρελαίου της από τη Ρωσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα